گروه اقتصاد ـ در حالیکه یکی از فعالان کشاورز بخش شهداد پیش از این در گفتوگو با «فردایکرمان» از استقبال کشاورزان از توسعهی کشت یونجه در این منطقه بهدلیل عملکرد اقتصادی این محصول خبر داده بود؛ رئیس جهاد کشاورزی شهداد میگوید که از سطح زیر کشت یونجه بهدلیل مصرف بالای آب کاسته خواهد شد.
علی بهادر، رئیس جهاد کشاورزی شهداد همچنین به فردایکرمان گفت که مشکل اساسی آن است که در منطقه یک ارگان، انجمن و یا اتحادیه نیست که در بحث سیر سرمایهگذاری کند و دلالان و واسطهها خرید و فروش را انجام میدهند و کشاورز از این لحاظ ضرر میکند.
او دربارهی کشاورزی این منطقه به فردایکرمان گزارشی داد که در ادامه میخوانید.
بهادر با بیان اینکه کشت سیر در شهداد از قدمت بالایی برخوردار است، گفت: «کشت سیر از 50 سال پیش در شهداد انجام میشده ولی سطح زیر کشت آن بسیار کم و جزئی بوده و به هکتار نمیرسیده. هر کشاورز به مقدار وسعتی که در اختیار داشته و برای مصرف خوراکی خود سیر میکاشته است».
وی افزود: «کشتی که رسمیت و بازار پیدا کرد از سال 88 تا 93 بود، از سال 93 به بعد با اصلاح الگوی کشتی که در منطقه داشتیم سعی کردیم این سطح را افزایش بدهیم زیرا سیر یک محصول استراتژیک، مهم و خاص است که هم از لحاظ دارویی و هم از لحاظ عطر، بو و طعم خاصاش شهرت جهانی دارد».
بهادر ادامه داد: «در سال 93 – 94 سطح زیر کشت ما 240 هکتار بود. در سال 95، به 280 هکتار رسید، در سال 96 با افزایش 120 درصدی مواجه شدو به 617 هکتار رسید و امسال هم سطح زیر کشت به 740 هکتار رسیده یعنی 20 درصد نسبت به سال زراعی گذشته افزایش سطح زیر کشت داشتیم».
وی در خصوص میزان تولید سالانهی سیر در منطقهی شهداد اظهارکرد: «متوسطی که ما با واحد ترویج و واحد استان و سازمان استان حساب کردیم، به طور متوسط با شاخ و برگ تر و تازه، 45 تن عملکرد در واحد سطح دارد».
رئیس جهاد کشاورزی شهداد با اشاره به مزایای خاص سیر این منطقه افزود: «سیر منطقهی شهداد بازارپسندی خاصی دارد. شرایط آب و هوایی و گرمای منطقه و نیز زمین و خاکی که در منطقه شهداد داریم روی طعم، بو و عطر سیر تاثیر میگذارد».
وی میزان آب مصرفی برای کاشت سیر را با گندم برابر دانست و اظهار کرد: «بر اساس حساب و کتابی که کشاورزان منطقه انجام میدهند، میزان آب مصرفی برای کشت سیر با گندم برابری میکند و تقریبا هفتهزار و 500 مترمکعب در هکتار است».
بهادر با بیان اینکه کشت سیر در شهداد همزمان با گندم انجام میشود، خاطرنشان کرد: «برداشت سیر تقریبا یک ماه زودتر از گندم است، در زمستان است و خوشبختانه آب هم در منطقه هست. ولی سیر نسبت به گندم زمانی که میخواهد غده بدهد یک آب کمتر مصرف میکند و یک ماه هم زودتر از گندم برداشت میشود و میتوانیم بگوییم حول و حوش همان محدودهی گندم را دارد و هفتهزار و 500 مترمکعب برای گندم دور از انتظار نیست».
وی با اشاره به وضعیت آب و هوای شهداد، افزود: «در یکی دو سالی که خشکسالی در همه جا زیاد بوده خوشبختانه در منطقهی شهداد محدودیت منابع آبی کمتر بوده است. یعنی فقط دبی قناتها کم شدند و آن هم برای این است که بودجه و اعتبار خاصی برای لایهروبی، احیا، مرمت و بازسازی قنوات ندارند و به همین دلیل آب آنها کمتر شده اما خوشبختانه برای کشت سیر ما مشکلی در منطقه نداریم».
رئیس جهاد کشاوزی شهداد اظهار کرد: «کشت سیر در منطقه خیلی خوب است و پتانسیل بسیار بالایی دارد اما هزینه هم دارد و به ازای هر هکتار حداقل 22 الی 23 میلیون تومان هزینه میشود».
کمک به کشاورزان با خرید حمایتی سیر
وی بزرگترین مشکل کشاورزان را بازاریابی عنوان کرد و گفت: «متاسفانه مشکل بزرگی که در کنار عملکرد کشت سیر وجود دارد، بازاریابی آن است. در منطقه یک ارگان، انجمن و یا اتحادیه نیست که در بحث سیر سرمایهگذاری کند و به دلیل اینکه در منطقه سرمایهگذار نداریم دلالان و واسطهها خرید و فروش را انجام میدهند و کشاورز از این لحاظ ضرر میکند».
بهادر خاطرنشان کرد: «اگر خرید حمایتی توسط دولت یا اتحادیهها انجام میشد برای سیر بازار خوبی وجود داشت و هزینههای مردم جبران میشد زیرا نسبت به بقیهی محصولات منطقه، بازار خوبی دارد و فقط با بازاریابی آن در منطقه مشکل داریم».
وی افزود: «در حال حاضر دلالان و واسطهها، کنار زمین محصول را از کشاورز میخرند و بعضا پول نمیدهند و یا چکهای بیمحل میدهند».
رئیس جهاد کشاورزی شهداد یادآور شد: «متاسفانه کارخانهای در شهداد نیست و ما هم به دنبال جذب سرمایهگذار هستیم. اگر سرمایهگذاری بیاید صنایع تبدیلی و فرآوری و بستهبندی را انجام دهد و در منطقه سردخانه ایجاد کند، که ما تسهیلات خوبی هم برای این کارها داریم، این سردخانه را هم برای سیر میتواند استفاده کند هم خرما و هم مرکبات».
وی با اشاره به صادرات سیر شهداد به کشورهای حاشیهی دریای خزر مثل روسیه و گرجستان، گفت: «سیر شهداد در کشور جزو اولین محصولی است که به بازار میآید و زودتر از سایر مناطق برداشت میشود. این سیر اول برای محصول تازهخوری بازار داخلی خودمان استفاده میشود و چون زودتر برداشت میشود و در سایر مناطق سیر نیست به آنجا فرستاده میشود».
بهادر خاطرنشان کرد: «سالهای قبل صادارت سیر بسیار خوب بود اما امسال متاسفانه صادرات بسیار کم انجام شد و کشاورزان هم ضرر و زیان بسیاری کردند».
کشت کلزا در راستای تغییر الگوی کشت
رئیس جهاد کشاورزی شهداد در پاسخ به خبرنگار فردای کرمان مبنی بر اینکه برای تغییر الگوی کشت در شهداد چه اقداماتی انجام شده است؟ توضیح داد: «ما تغییر، تبدیل و اصلاح الگوی کشت را در منطقه از سال 93 و زودتر از سایر مناطق شروع کردیم. سال 93 و 94 در منطقه اصلا کشتی به نام کلزا که الان مورد نیاز جامعه و کشور است و دولت خرید تضمینی آن را انجام میدهد، نداشتیم اما الان بعد از سه سال میزان سطح زیر کشت کلزا را به 165 هکتار رساندیم».
وی با بیان اینکه کلزا یک محصول بسیار مهم برای کشور و منطقه است، افزود: «این کار یکی از الگوهای کشت منطقه در جهت تغییر اصلاح الگوی کشت از محصولاتی نظیر گندم و جو به کشت محصولاتی نظیر کلزا و گیاهان دارویی بود».
بهادر ادامه داد: «در منطقهی شهداد گندم و جو عملکرد بسیار پایینی دارند و آب زیادی هم مصرف میکنند لذا به واسطهی مسائل ترویجی و الگوی کشتی که امسال داشتیم، 11 درصد از سطح زیر کشت گندم را کم کردیم و سطح زیر کشت جو را نیز 29 درصد کاهش دادیم».
وی با بیان اینکه عملکرد زیر یک تن برای گندم و جو بسیار ضرر دارد، تصریح کرد: «حد اقتصادی گندم و جو عملکرد سه تن است. به همین دلیل داریم گندم و جو را به مرور کم میکنیم و محصولاتی مانند کلزا و همچنین گیاهان دارویی نظیر حنا، وسمه و گلرنگ را جایگزین میکنیم».
رئیس جهاد کشاورزی شهداد خاطرنشان کرد: «طی دو سال گذشته سطح زیر کشت حنا از یک و نیم هکتار به 7 هکتار رسیده است».
وی افزود: «حنا هزینههای زیادی دارد و کاشت آن هم دردسرهای زیادی دارد و شرایط بسیار خاصی باید فراهم باشد اما عملکرد بسیار بالا و درآمد بسیار خوبی داد چون حنا در یک سال زراعی که کشت میشود اگر خصوصیات بهزاعی در منطقه انجام شود و کشاورزان کارهایشان را درست و مرتب انجام دهند و بتوانند اینها را سبز کنند، مدت 30 الی 40 سال میتوانند از آن بهرهبرداری کنند».
کاهش سطح زیر کشت یونجه
بهادر در خصوص کاشت یونجه در شهداد نیز گفت: «یونجه از دیرباز کشت میشده و به دلیل وجود دامهای سبک و سنگین در منطقه، کشاورزان از این علوفه استفاده میکردند».
وی ادامه داد: «برداشت 16 تن علوفهی خشک در طول سال برای شهداد دور از انتظار نیست و ما داریم این را انجام میدهیم. بسیار مناسب است، عملکرد و قیمت خوبی دارد اما آب زیادی مصرف میکند و با توجه به اینکه الگوی کشت را در منطقه پیاده میکنیم از سطح زیر کشت یونجه هم کاسته میشود».
رئیس جهاد کشاورزی شهداد بیان کرد: «از سوی دیگر به دلیل خشکسالی، کشاورزان دامهای سبک و سنگین خود را کمابیش میفروشند و سطح زیر کشت یونجه کمتر میشود».
وی تاکید کرد: «یکی از سیاستهای ما در منطقه این است که از محصولاتی با نیاز آبی کم استفاده کنیم. تولید یونجه در حال رکود مانده تا کاهش پیدا کند».
کشت آلوئهورا را افزایش میدهیم
بهادر با بیان اینکه در حال توسعهی کشت کلزا، گیاهان دارویی، حنا و وسمه هستیم، اظهارکرد: «حتی قصد داریم آلوئهورا که یک گیاه دارویی است را در منطقه گسترش بدهیم و از سطح زیر کشت محصولاتی مانند گندم، جو و یونجه کم کنیم».
وی خاطرنشان کرد: «سطح زیر کشت گلرنگ را طی دو سال زراعی گذشته از 23 هکتار به 32 هکتار در سال زراعی جاری رساندیم که گلرنگ هم عملکرد خوبی دارد».
رئیس جهاد کشاورزی شهداد افزود: «حنا و وسمه نیز محصولات مهم منطقه هستند، عملکردشان مناسب است و قیمت بالایی هم دارند هرچند آب مصرف کنند اما در حد اعتدال».
نظر خود را بنویسید