گروه اقتصاد - دبیرکل انجمن پسته ایران در واکنش به صحبتهای مهدی سیفالدینی دبیر خانه کشاورز(مصاحبه با پایگاه خبری فردای کرمان) مبنی بر پوکی ۳۰ درصدی پسته در سال جاری میگوید: «برای اظهارنظر در خصوص درصد پوکی باید منتظر ماند تا برداشت پسته کامل شود و بعد در خصوص آن اظهار نظر کرد».
زهرا مرتضوی با بیان اینکه این آمارها حدسهایی هستند که مطرح میشوند، میگوید: «براساس آماری که من از مناطق مختلف گرفتم ظاهراً چیز غیر متعارفی اتفاق نیفتاده است، آمار پوکی از ۹ درصد در بعضی از مناطق شروع میشود تا ۳۳ درصد».
بهگزارش فردایکرمان به نقل از پایگاه خبری گفتارنو، سیفالدینی با بیان این جمله که ما هیچ مخالفتی با صادرکنندهها و انجمن پسته نداریم و انجمن پسته هم نیت خوبی داشته، گفته است: «انجمن پسته اگر آمار را بالا اعلام کرده اول سال تخمین زده و این تخمین درست بوده، زیرا بعد محصول دچار آفتابسوختگی شده است». او در ادامهی اظهاراتش دلیل عدم اعلام خسارت از سمت انجمن پسته و اتاق بازرگانی را (اعلام آمار بالا) دریافت تسهیلات دانسته و گفته است: «انجمن بر اساس همین تخمین، پیگیر دریافت تسهیلات و ارزآوری پسته از بانک مرکزی بودند و به همین دلیل تجار، اتاق بازرگانی و انجمن پسته نگفتند که محصول خسارت دیده و رقم را پایین نیاوردند تا بتوانند تسهیلات خوبی از بانک مرکزی بگیرند و به همین دلیل تخمینی را که اعلام کردند، کم نکردند، زیرا آنها هم دنبال این بودند که تسهیلات و همکاری بیشتر بانک مرکزی را بگیرند».
دبیر انجمن پسته ایران در واکنش به این صحبتها، و در پاسخ به این سوال که آیا پیشبینی انجمن برای برداشت ۲۲۰ هزار تن پسته برای سال جاری محقق میشود، میگوید: «نمیتوانیم دقیقاً به شما عدد دهیم، ولی خوب بعضیها که پستهی چندانی ندارند پیشبینی کمتری داشتند».
مرتضوی البته در خصوص ادعای سیفالدینی مبنی بر پوکی ۳۰ درصدی پسته در سال جاری میگوید: «برای اظهارنظر در خصوص درصد پوکی باید منتظر ماند تا برداشت پسته کامل شود و بعد در خصوص آن اظهار نظر کرد».
مرتضوی میافزاید: «تا الان هرچه پسته چیده شده کال و مغز سبز بوده و فقط خراسان است که پستهی رسیدهاش در حال چیدن است».
او با بیان اینکه این آمارها حدسهایی هستند که مطرح میشوند، میگوید: «براساس آماری که من از مناطق مختلف گرفتم ظاهراً چیز غیر متعارفی اتفاق نیفتاده است، آمار پوکی از ۹ درصد در بعضی از مناطق شروع میشود تا ۳۳ درصد».
او خاطر نشان میکند: «در حال حاضر نمیتوان نظری در این خصوص ارائه داد، در مورد خراسان هم آنچه که به ما گفته شده این است که میزان پوکی چیزی بیشتر از سالهای قبل نبوده و یک پوکی متعارف و متعادل بوده است؛ فقط بعضی مناطق که شاید آب یا زمین مناسبی نداشتند درصد پوکیشان بالا بوده است».
پیشبینی کاهش قیمت پسته در بازار جهانی
دبیرکل انجمن پسته ایران در خصوص احتمال افت قیمت پسته ایران در بازارهای جهانی، میگوید: «امسال آمریکا بیشتر از ۳۵۰ هزار تن پسته داشته و حدود ۴۰ تا ۵۰ هزار تن پسته نیز از پارسال دارد، لذا قطعاً برای فروش آن یک فکری میکند و یکی از کارهایی که ممکن است انجام دهد کاهش قیمت است».
مرتضوی میافزاید: «شاید تعیینکننده قیمت پسته بازار آمریکا باشد که البته این هم لازمهی یک مدیریت جدی از سمت تجار ماست. به هرحال پستهی ما امتیازاتی دارد و ما باید امسال روی این مسئله مانور دهیم؛ چرا که به لحاظ مقدار، آمریکاییها خیلی از ما جلو هستند».
او با بیان اینکه همین الان هم پستهی ما در بازارخارجی ارزانتر از پارسال فروخته میشود، میگوید: «به هرحال یک پیشبینیهایی وجود دارد که ممکن است آمریکاییها باز هم برای فروش پستهشان، قیمتشان را کاهش دهند».
رفع تعهد را واردات در مقابل صادرات بگذارند
فارغ از موضوع کاهش شدید محصول پسته در سال گذشته، قوانین صادراتی و نحوهی بازگشت ارز با نرخ نیمایی یکی از دغدغهها و چالشهای اصلی صادرات پسته ایران است، کما این که بیش از ۵۰ درصد محصول سال گذشته به دلیل همین مشکلات صادر نشد. مسئلهای که اخیرا منجر به برگزاری نشستی به منظور شناسایی و حل این مشکلات در استانداری کرمان شد.
دبیر کل انجمن پسته ایران با بیان این جمله که ما سال گذشته ۵۵ هزار تن پسته داشتیم که ۳۰ هزار تن آن به دلیل همین مشکلات ارزی صادر نشد، در خصوص خروجی جلسه تشکیل شده در استانداری کرمان، میگوید: «در آن جلسه آقای استاندار و آقای پورابراهیمی خیلی روی این مسئله کمک کردند و همانجا تلفنی با معاون بانک مرکزی و معاملات ارزی صحبت شد و بانک مرکزی ابراز کرد که یاری میکند؛ اما مشکلی که ما داریم این است که این صحبتها شفاهی صورت میگیرد، و چون بخشنامه نمیشود ما نمیتوانیم مطمئن باشیم که واقعا اتفاق بیفتد».
او در ادامه میافزاید: «مسئله دومی هم که آنجا صحبت شد مربوط به ارز نیمایی بود که خوشبختانه حاد بودن این قضیه به میزان زیادی کم شده است، چرا که که قیمت ارز نیمایی و ارز آزاد تقریبا به هم رسیده است و این موضوع مقدار زیادی مشکل را حل کرده است».
او در ادامه خاطر نشان میکند: «اگر همین حرفهایی که میزنند را بخشنامه کنند تقریباً مشکل حل میشود و یا اینکه صد در صد رفع تعهد را بگذارند واردات در مقابل صادرات».
کشاورزان عرضه پسته را مدیریت کنند
از آنجا که پسته یک کالای صادراتی است و نزدیک به ۸۰ درصد آن صادر میشود، تأثیر کاهش قیمت پسته در بازارهای جهانی بر قیمت داخلی پسته چندان دور از ذهن نیست، حال آن که کشاورزان به جهت از دست دادن نزدیک به ۹۰ درصد محصول خود در سال گذشته و وجود بدهیهای معوق کمی در عرضهی محصول خود عجله دارند.
دبیرکل انجمن پسته در خصوص پیشبینی خود برای قیمت پسته در بازار داخلی، با بیان این جمله که قیمت پسته مطابق هر سال توسط عرضه و تقاضا تعیین میشود، میگوید: «اگر کشاورزان و باغداران سعی کنند پستهشان را در اول فصل مثل سالهای دیگر به صورت یکدفعه به بازار عرضه نکنند، قیمت نمیشکند».
مرتضوی با تاکید بر این جمله که کشاورزان عرضهی محصولشان به بازار را مدیریت کنند، میافزاید: «قیمت پسته تا حدی توسط بازار خارجی تعیین میشود که آن را هم ما دقیقاً نمیتوانیم پیشبینی کنیم، ولی احتمال میدهیم اگر عرضه به بازار مدیریت شود، بازار پسته از قیمتی که الان هست پایینتر نیاید». /م
نظر خود را بنویسید