گروه جامعه ـ بنا به گفتهی معاون کل وزارت بهداشت، آنطور که پیشبینی میکنند احتمالا اواخر اردیبهشتماه بیماری کرونا در کشور مهار میشود و رو به کاهش میگذارد؛ نه به این معنا که بیماری صفر شود و نه به این معنا که ویروس از بین برود.
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایرنا سراسری، ایرج حریرچی، روز شنبه 23 فروردینماه، در نشست خبری که به صورت ویدئو کنفرانس دربارهی دورهی اپیدمی کرونا در ایران توضیح داد: «در مورد زمان اپیدمی، از ابتدا، دانشمندان وزارت بهداشت و دانشگاهها سناریوهای مختلفی را شامل عدم اقدام، اقدامات ضعیف، متوسط و بسیار شدید پیشبینی کردند. اقدام بسیار شدید تقریبا معادل حکومت نظامی و عدم خروج از خانه و مشابه ووهان بود که در هیچ کشوری انجام نشد. ما اقدام متوسط و متوسط به بالا را انجام دادیم و در اکثر استانها منحنی ابتلا نزولی شده است. البته در برخی استانها افزایش شیوع هم داریم که شدید نیست». وی افزود: «کره جنوبی که اقدامات وسیع انجام داده است نیز روزانه ۳۰ تا ۹۰ مورد جدید دارد. آلمان که نتایح خوبی داشت نیز دوباره افزایش موارد داشته است. بنابراین، انتظار ما این است که اردیبهشتماه یا اواخر اردیبهشتماه شاهد مهار اپیدمی باشیم و رفتارهای ویروس و مردم و دولت در بازگشاییها و تغییرات آب و هوایی نیز در این روند موثر است و تا زمانی که واکسن، دارو و یا مصونیت عمومی نداشته باشیم نمیتوانیم از پایان بیماری در کوتاهمدت صحبت کنیم».
معاون وزیر بهداشت گفت: «مهار اپیدمی کرونا و نزولی شدن منحنی ایپدمی به معنای از بین رفتن ویروس و پایان کرونا نیست».
حریرچی ادامه داد: «فعلا پیشبینی ما با توجه به بازگشاییها این است که تا آخر اردیبهشتماه روند صعودی نداریم مگر اینکه اتفاق غیر مترقبه بیافتد. تمهیدات لازم برای وضعیتهای مختلف دیده شده اما بازگرداندن مغازههای بازشده در گام دوم فاصلهگذاری اجتماعی به حالت قبل مشکل است».
وی افزود: «کارخانههای تولیدی به خصوص کارخانههای تولد غذا و دارو در نوروز نیز اکثرا باز بودند و تعطیلات در نوروز همگانی نبوده است. به هر حال بازگشاییها با احتیاط انجام میشود و باید به سلامت و اقتصاد با هم توجه کنیم و البته سلامت مردم در اولویت است».
حریرچی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه چهطور در چین، با وجود خروج ۵ میلیون نفر از ووهان قبل از قرنطینه، این بیماری در یک استان محدود شد و حتی در پکن اپیدمی نداشتیم اما این بیماری پاندمی و جهانی شد، گفت: «در این مورد حساس نباشید که در کشورهای دیگر چطور شده است اما در چین نیز حدود نیمی از مبتلایان و مرگ و میر بیماری در خارج از ووهان و شهرها و استانهای دیگر بوده است!».
معاون کل وزارت بهداشت گفت: «۲۶.۵ درصد انتقال ویروس کرونا در وسایل حملونقل عمومی است و میزان انتقال از طرق دیگر کمتر است».
وی افزود: «حملونقل عمومی عامل ۲۶.۵ درصد تماسهای منجر به بیماری کرونا در کشور ما بوده است. عوامل دیگری از دو درصد تا ۵ درصد و حتی کمتر از یک درصد داشتهایم. مدارس۱۱.۵ درصد و دانشگاهها هفت درصد موجب آلودگی بوده است».
حریرچی سپس اظهار کرد: «کسانی که درآمد ثابت و درآمد دولتی یا پسانداز دارند مشکلات کمتری دارند اما افرادی که درآمد ماهانهشان کمتر از یک میلیون تومان است در این شرایط برای تهیهی غذای رومزه مشکل دارند. هیچ کشوری در دنیا نتوانسته است تعطیلی کامل را اجرا کند و به جز ووهان که جمعیت ۱.۵ میلیاردی پشتوانه تغذیهای آنان بودند در هیچ جای دیگری موفق نبوده است».
حریرچی ادامه داد: «باید ببینیم روسای دولتهای مختلف در این زمینه چه اظهار نظری داشتهاند؛ با توجه به اینکه ابتلا به بیماری و تست مثبت زیر چند دهم درصد است. اعلام میکنند تا موقعی که کشف دارو و کشف واکسن موثر که در دسترس مردم باشد نه با قیمت بالا، یا ویروس به طرف ضعیف شدن نرود، باید محدودیتهای تردد رعایت شود اما باید عملکرد ویروس را هم ببینیم که یکی از ویروسهای هم خانواده کرونا به اسم سارس در سال ۲۰۰۳ خود به خود در یکسال از بین رفت».
حریرچی تاکید کرد: «نکتهی مهم در مورد بیماری کرونا این است که عوارض و پیامدهای این بیماری فقرا و افراد کمدرآمد و کسانی که درآمد روزانه دارند به مراتب بیشتر دیگران است و مثلا در ایالات متحده آمریکا میزان صدمات این بیماری در بین افراد سیاه پوست که دسترسی کمتری به امکانات بهداشتی و درمانی داشتند بسیار بیشتر بوده است».
وی افزود: «کشور ما نیز شرایط خاصی دارد زیرا ما همزمان هم با تحریمهای ناجوانمردانه و هم با عوارض کرونا مقابله میکنیم. دولت با تمام قوا در هر دو جبهه در حال تلاش است و کاهش قیمت نفت و تحریمها مشکلات را بیشتر کرده است. البته افراد خیّر و سازمانهای مردم نهاد به کمک آمدهاند اما تاکید میکنم که باید سلامت و مسائل اقتصادی در کنار هم دیده شود».
کرونا برای فقرا خطرناکتر است
وی افزود: «نشریه فایننشنال تایمز نیز نوشت در ۹۰ سال اخیر تنها موضوعی که همه اقتصاددانهای با گرایشهای مختلف در مورد آن اتفاق نظر دارند این است که حتی اگر فقط اقتصاد را در نظر بگیریم اثربازگشاییهای زودرس بر اقتصاد سهمگین خواهد بود و اقتصاددانها هم بر احتیاط بر بازگشایی تاکید دارند و معیارهای بهداشتی و اقتصادی هر دو باید در نظر گرفته شود».
حریرچی گفت: «توصیهی سازمان بهداشت جهانی در مورد بازگشاییها این است که این کار باید زمانی انجام شود که راههای جایگزین در کشورها وجود داشته باشد. راهحل جایگزین ما در ایران نیز محدود نگه داشتن مردم در خانهها و کاهش ارتباطات غیر ضرور، شناسایی افراد ناقل، افزایش تستهای تشخیصی، ایزوله کردن مبتلایان، قرنطینه این افراد، تقویت نظام خدمات بهداشتی و درمانی و افزایش آگاهی مردم است».
وی افزود: «اکنون مهم این است که مرحلهی اول اپیدمی کرونا را کنترل کنیم. البته علم ما در مورد این ویروس کم است قدمت ۴ ماهه دارد. نقص علمی در تمام جهان وجود دارد. اما چند هدف همزمان داریم. اینکه بیماریزایی و مرگ و میر ویروس را به حداقل برسانیم و بیماریزایی در حدی باشد که سیستم بهداشتی- درمانی کشور بتوانند جواب بدهد و از نظر تخت و نیرو تحلیل نرود و اثرات اجتماعی و اقتصادی اپیدمی را به حداقل برسانیم و بین این دو تعادل ایجاد کنیم».
معاون کل وزارت بهداشت گفت: «برخی کشورهای آفریقایی اعلام کردند که تعطیلی قابل توجه را اجرا نمیکنند و تعطیلی نصف و نیمه ایجاد میکنند. اما ما تدابیر سختگیرانهای را اتخاذ کردیم و مانند کشورهای اروپایی این مسیر را تا زمانی که به شرایط عادی برسیم ادامه میدهیم».
کرونا از بهمن در ایران بوده است
حریرچی همچنین اظهار کرد: «گزارشهای جامعی درباره رفتار کرونا در کشور و در استانهای مختلف داریم. شواهدی وجود دارد که ویروس از بهمنماه در ایران بوده است. وقتی انتهای بهمن فوتی داشتیم همان روز که مبتلا نشدهاند. دوره بیماری و کمون را طی کرده است».
وی افزود: «شواهدی که داریم نشان میدهد ویروس کرونا در بهمن احتمالا در چند استان بوده است ولی علایم قابل تشخیص نبوده است. در مورد صحت آمار، خود انتقادی ما خیلی خوب است. روزهایی که گزارشهای عمده محدود به ایران و چین بود، این حرفها زده میشد البته قبل از ایران ۲۰ کشور گزارش کرده بودند که کرونا دارند اما برخی آمار را کتمان میکردند».
معاون وزیر بهداشت ادامه داد: «متاسفانه در کشورهای دیگری مثل آمریکا، فرانسه، اسپانیا؛ ایتالیا هم اپیدمی رخ داد و نسبت مرگ به جمعیت در ایران از بیش از هشت کشور بزرگ و ثروتمند به مراتب کمتر بوده است».
وی در پاسخ به پرسشی درباره احتمال بازگشت بیماری کرونا در بین مبتلایان گفت: «یکی از نشریات معتبر نوشته بود که در چهار مورد ابتلای مجدد بیماری دیده شده است اما بعد معلوم شد این اطلاعات اشتباه است».
تهران پاشنهآشیل اپیدمی کرونا
حریرچی درباره آمارهای کرونا گفت: «اینکه می گوییم روند نزولی شد به معنای کاهش مبتلایان یا به معنای صفر شدن تعداد مبتلایان نیست. معنای آن این است که تعداد بهبود یافتگان بیشتر شده است و تعداد مبتلایان جدید نسبت به گذشته کمتر است».
وی افزود: «نگرانی در مورد تهران با توجه به اینکه روزانه چند میلیون نفر به شهرهای اطراف و مناطق حاشیهای تردد دارند زیاد است. تهران میتواند پاشنه آشیل کرونا در ایران باشد و دوباره بیماری را به مناطق دیگر استان و کل کشور گسترش دهد».
۸۰ درصد مبتلایان کرونا بیعلامت یا کمعلامت
حریرچی گفت: «۸۰ درصد بیماران کمعلامت یا بیعلامت هستند و اکثرا بدون درمان خاصی بهبود پیدا میکنند. تعداد مراجعان سرپایی نشان میدهد که اکثرا بدون درمان بهبود پیدا میکنند و درمانها کمکی هستند و تاثیرات کم تا متوسط دارند».
وی ادامه داد: «در مورد بیماران شدید دو دسته درمان داریم یکی درمان برای ویروس است و میزان ویروس را کم کند که اثرات آن کم تا متوسط. ۱۰ تا ۵۰ درصد است. ولی دو دسته درمانهای دیگر هم هست که بیشتر موثر است؛ یکی اینکه ویروس یا باکتریهای دیگر روی ریه سوار میشود که از انواع آنتی بیوتیک استفاده میشود و دیگر درمان با داروی ضد التهاب برای از بین بردن التهابات ریه است یا درمان به صورت لوله گذاشتن، اکسیژن درمانی و تغذیه است».
وی افزود: «درمان با داروی ضد مالاریا یا همان داروی هیدورکسی کلرکین و درمان با داروی ناپروکسن برای رفع التهاب ریه تا حدی موثر بوده است که البته در حد متوسط است». / الف
نظر خود را بنویسید