پروین میرزا حسینی ـ گرانی مواد اولیه صنعت فرش دستباف را به شدت تحت تاثیر قرار داده و به گفتهی رئیس اتحادیه صنف فرش دستباف، مس و صنایعدستی کرمان، بافندگان دیگر رغبتی به تولید فرش ندارند.
محسن اشرف در گفتوگو با خبرنگار فردای کرمان مهمترین مشکل این صنعت در شرایط کنونی را گرانی شدید مواد اولیه دانست و گفت: «گرانی مواد اولیه که برای بافت قالی استفاده میشود مهمترین چالش این صنعت در حال حاضر است. قیمت نخ به شدت افزایش یافته و به همین دلیل بافنده خیلی شده کم است».
وی افزود: «افزایش قیمت مواد اولیه باعث شده قیمت فرش بالا برود اما چون دستمزد بافندهها تغییر نکرده، بافنده خیلی کم شده، مگر اینکه به آنها سفارش بدهند. در حال حاضر بافت فرش برای کسانی که کارشان این بوده و یا کمک معاشی برای زندگیشان بوده، صرفهی اقتصادی ندارد».
اشرف اذعان کرد: «الان هیچ فرشی وارد بازار نمیشود و بازار با رکود مواجه است. از سوی دیگر فرش مثل سایر اجناس گران نشده و فرشی که از قبل در بازار بوده قیمتش تغییر نکرده و کسانی که در مغازه فرش دارند اگر جنس خود را بفروشند جایگزین کردنش با توجه به بالا رفتن قیمت و عدم رغبت بافندهها برای بافت فرش مشکل است».
وی گفت: «بافندههای معدودی که هستند به دلیل مزایایی که بیمه برای آنها دارد و برای اینکه بیمه را از دست ندهند، یک قالی که قرار است بافت آن پنج یا شش ماه تمام شود را مدت زمان بیشتری میبافند زیرا برای تمدید بیمه از کار آنها بازدید میکنند».
رئیس اتحادیه صنف فرش دستباف، مس و صنایعدستی کرمان افزود: «بافندههایی که به بیمه احتیاج دارند کارهای کوچک مثل رومبلی، کناره و یا تابلو فرش میبافند و دیگر به سمت فرشهای بزرگ 12 متری که بافت آنها یکی دو سال طول میکشد نمیروند».
وی بهترین راهکار برای ادامهی این صنعت و رونق بازار فرش دستباف را تامین مواد اولیه برای بافنده و خرید تضمینی فرش دانست و گفت: «چند تا از شرکت تعاونیهایی که قبلا در کرمان بودند در حال حاضر فعال شدند. این شرکتها باید مواد اولیه، نخ، پشم، نقشه، دار قالی و چلهکشی را برای بافنده تامین کنند و زمانی که قالی بافته شد با قیمت مناسب آن را بخرند».
اشرف اظهارکرد: «عدهای هستند که قالی را قبلا بافتند و الان قصد فروش دارند تا برای کار بعدی سرمایهگذاری کنند اما رکود بازار سبب شده این کارها را خیلی ارزان از آنها بخرند».
وی ادامه داد: «کسانی هم که میخرند میگویند ممکن است پنج سال طول بکشد تا این فرش را بفروشیم، زیرا 80 درصد نقشههایی که بافندهها انتخاب میکنند باب سلیقهی بازار نیست و باید بماند تا به فروش برسد و به همین دلیل خریداران با قیمت پایین فرش را از بافنده میخرند تا اگر سرمایهی آنها خوابید، تا زمانی که به فروش میرود ضرر نکنند».
رئیس اتحادیه صنف فرش دستباف، مس و صنایعدستی کرمان گفت: «در زمان آقای رزمحسینی پیشنهادات خوبی برای احیای کارگاههای متمرکز قالیبافی ارائه شد اما متاسفانه پیگیری نشد».
وی تصریح کرد: «الان کمیته امداد دارد همین کار را انجام میدهد و برای خودکفایی خانوادههای تحت پوشش این نهاد، به قالیبافان کمک میکند. خودش مواد اولیه را به بافنده میدهد بعد اجرت آنها را میپردازد و قالی را برمیدارد. شاید فرشهای آن در سطح عالی نباشند اما مشتری دارند».
اشرف اظهارکرد: «کسانی که در کار قالیبافی هستند اکثرا از قشر مستضعف جامعه هستند. الان در ماهان، شهداد، چترود و راین بافنده زیاد داریم اما چون زندگی روستایی دارند و جزو قشر مستضعف هستند، سرمایه ندارند که کار را شروع کنند. مهم این است که مواد اولیه را در اختیار آنها بگذارند و بعد هم ضمانتی باشد که فرش را با قیمت مناسبی از آنها بخرند».
نظر خود را بنویسید