فردایکرمان ـ اسما پورزنگیآبادی: شرکت «فرجاد فنآوران» در کرمان که اکنون بهعنوان یکی از مراکز مشاوره و آموزش نرمافزارهای تخصصی در حوزهی مهندسی و مدیریت فعالیت میکند و یکی از فرصتهای کمتر دیده شده در استان است؛ در پی دغدغههای یکی از جوانان ایجاد شد.
مهندس هادی عبدالرحیمی، میگوید که ایدهی راهاندازی شرکت زمانی به ذهنش خطور کرد که دانشجو بود و مسئولیت انجمن علمی دانشجویان صنایع دانشگاه آزاد کرمان را برعهده داشت. او میگوید که آن زمان متوجهی چند مسئله شده؛ مسائلی که دانشجویان فارغالتحصیل و البته مقاماتی که باید برای جذب آنان به بازار کار برنامه بریزند، بهخوبی، آن را بهعنوان چالشهایی جدی، میشناسند.
یکی، نبود مهارت کافی در دانشآموختگان رشتههای مهندسی، آنطور که بازار کار میخواهد و دیگری، نبود تجربه و سابقهی کار در این افراد، آنطور که کارفرمایان نیاز دارند.
عبدالرحیمی به این فکر میکرده که چهطور میتوان یک حلقهی واسط بین صنعت و دانشگاه ایجاد کرد تا هم منافع کارفرمایان در جذب نیروهای متخصص تازهنفس تامین شود و هم فارغالتحصیلان، از شرّ بیکاریِ بعد از دانشگاه خود را رها کنند. او همچنین، از طرفداران این دیدگاه است: «همیشه نباید منتطر بود که کسی ما را استخدام کند. گاهی اوقات خودمان میتوانیم ایدههایی که داریم را به کسبوکاری سودمند تبدیل و زمینهی اشتغال را برای خودمان و عدهای دیگر فراهم کنیم».
نتیجهی این نگرش و دغدغههای او میشود تاسیس شرکتی که به متقاضیان در رشتههای «مهندسی صنایع، مهندسی عمران، معماری، کامپیوتر، مدیریت و حسابداری» آموزشهای تخصصی موردنیاز بازار کار را ارائه میکند.
بهعنوان نمونه، میتوان به آموزش دو نرمافزار روز دنیا در حوزهی مدیریت و کنترل پروژه به نامهای «مایکروسافتپراجکت و پریماورا» در این شرکت اشاره کرد که به گفتهی عبدالرحیمی، به کمک آن، میتوان طبق یک برنامهی منظم فعالیت مدنظر را مدیریت کرد و با حداقل تاخیر پروژه را به پایان رساند.
ارایۀ مشاورهها کاملا تخصصی است
البته دامنهی فعالیتهای شرکت فرجاد فنآوران محدود به خدمات آموزشی نیست بلکه در حوزههای مشاوره، کارآفرینی و اشتغال و سرمایهگذاری در زمینهی ایدههای جدید فناورانه نیز فعالیت میکند.
عبدالرحیمی یادآور میشود: «شرکت، در سال اول فعالیت، در زمینهی مشاوره، فعالیت قابل چشمگیری نداشت اما از اواخر سال 97 بود که فعالیت خود را در زمینه ارائهی خدمات مشاورهای آغاز کردیم و تاکنون توانستیم چندین پروژه در شهرستان کرمان، حاجیآباد، سیرجان، شهربابک و رفسنجان با موفقیت به پایان برسانیم و بنا به اذعان خود صاحبان واحدهای تولیدی و خدماتی، نتیجه، رضایتبخش و سودمند بوده است».
نماینده هیات مدیره فرجاد فنآوران در پاسخ به این پرسش «فردایکرمان» که خدمات مشاورهای شرکت در چه حوزههایی است؟ توضیح میدهد: «برنامهریزی تولید، بهینهسازی فرآیندهای تولیدی و خدماتی، ارزیابی مالی و فنی طرحها و تهیهی طرح توجیهی، عارضهیابی واحدهای تولیدی و خدماتی همچنین، پیادهسازی و استقرار سیستمهای مدیریتی با رویکرد پروژهمحور و مدیریت برنامهریزی و کنترل پروژه از جمله برخی از این حوزههاست». او ادامه میدهد: «همچنین، از طریق نیروهای متخصص و کاربلد، در حوزههای مدیریت و توسعهی کسبوکارها، تعالی سازمانی، طراحی و تدوین ساختار سازمانی، برنامهنویسی و ایجاد پایگاه داده، طراحی و پشتیبانی سایت و مشاوره برای پیادهسازی سیستمهای مدیریتی برای اخذ گواهینامههای بینالمللی از شرکتهای معتبر (مورد تایید IAF.NU) را ارائه میکنیم».
او در پاسخ به این پرسش که فرآیند مشاوره به چه صورت انجام میشود؟ میگوید: «در ابتدا و قبل از انجام هرگونه فعالیت مشاورهای، عارضهیابی را انجام میدهیم تا به یقین برسیم مشکل اصلی سازمان در چه زمینه است. سپس، ارائهی خدمت را بهعنوان یک پروژه تعریف میکنیم. برای ادامهی کار، از دو نرمافزار شناخته شدهی مدیریت پروژه در دنیا (Microsoft project و Primavera) استفاده میکنیم و براساس زمانبندی مدنظر کارفرما، فعالیت مدیریت میشود». عبدالرحیمی تاکید میکند: «این، یک روش بسیار موثر است و به کارفرما و مشاور کمک میکند که در حین انجام عملیات، میزان پیشرفت در پروژه را بررسی و زمان و هزینهها را مدیریت کند».
وی با تاکید بر اینکه در هریک از این حوزهها، با تیمهایی متخصص و مجرب اقدام میکنند، افزود: «حداقل یک نفر از اعضای این تیم در هر پروژه، از دانشجویان علاقهمند است که برای گذران دورههای کارآموزی به صورت عملی بتوانند از این فرصت بهرهمند شوند».
به گفتهی عبدالرحیمی، این شرکت برای راهاندازی سه مرحله را طی کرده است: «در سال 1395 طرح توجیهی مجموعه با مشارکت 13 نفر از کارشناسان بومی و غیربومی در دست بررسی قرار گرفت و بعد از موفقیتآمیز بودن طرح، در سال 1396 به صورت آزمایشی فعالیت خود را در چند دورهی آموزشی محدود شروع شد و بعد از ارزیابی نهایی، سرانجام در اردیبهشتماه 1397 شرکت به ثبت رسمی رسید و از آن زمان تاکنون، در حال ارائهی خدمات آموزشی و مشاوره است».
در همینحال، فرجاد فنآوران جغرافیای کاری خود را به شهر کرمان محدود نکرده بلکه فعلا، در شهرستانهای رفسنجان، سیرجان، شهربابک و زرند نیز نمایندگیهایی را فعال کرده است. در صدد این است که فعالیت خود را فراتر از استان کرمان انجام دهد».
آموزشها تضمینی و براساس استانداردهای روز دنیاست
نماینده هیات مدیره شرکت فرجاد فنآوران در ادامه، در پاسخ به این پرسش فردایکرمان که اغلب، کسانی که در دورههای آموزشی مراکز خصوصی شرکت میکنند، رضایتمندی ندارند و معایبی از جمله استفاده از مدرسان بیتجربه و ناکارآمدی آموزشها را مطرح میکنند، در مجموعهی تحت نظارت شما، برای رفع این معایب چه اقداماتی انجام شده است؟ میگوید: «آموزشهای ارائه شده توسط شرکت، براساس استانداردهای روز دنیا و نیاز بازار است. تدوین استاندارد هر دورهی آموزشی، توسط کمیتهی آموزشی انجام و سعی میشود آموزشها به صورت کاملا کاربردی و مقدماتی و پیشرفته با هم باشند».
به گفتهی او، در هر دورهی آموزشی ابتدا افراد براساس حوزهی فعالیت و رشتهی تحصیلی شناسایی و سپس سطحبندی شده و در گروههایی متناسب قرار میگیرند.
وی تاکید میکند: «اساتیدی که در مجموعهی ما فعالیت میکنند، صرفا مدرس دانشگاهی نیستند بلکه افرادی هستند که در حوزههای کاری خود چندین سال سابقهی کار دارند و این تلفیق تجربه و دانش، بسیار به هنرجویان کمک میکند تا بهصورت عمیقتر و کاربردیتر با موضوعات آشنا شوند». وی با بیان اینکه تمام دورههای آموزشی را 100 درصد تضمینی برگزار میکنیم، ادامه میدهد: «تفاوت خیلی مهمی که آموزشهای ما با اغلب موسسات آموزشی دارد در این است که تمام استانداردهای آموزشی برحسب نیاز بازار است و مدام هم توسط تیمی متخصص در حال بهروز رسانی است».
او میگوید: «حتی برخی از اساتید در حوزهی آموزش و مشاورههای ما انتقاد دارند که نکات فنیتر و در واقع داشتههای تجربی خود را نباید در اختیار افراد دیگر قرار دهیم چرا که این داشتهها میتواند در عرصهی رقابت به پیشتازی ما کمک کند من اما همواره گفتهام خوب است که ما بتوانیم چنین رقبای توانمندی داشته باشیم چون هرچه در میدان رقابت، تواناییها بیشتر باشد، کیفیت خدمات هم بالاتر میرود و این در نهایت، رشد کسبوکارها و نفع عمومی را بهدنبال دارد».
او اظهار میکند: «در بحث آموزش سعی میشود از پروژههای واقعی که خود شرکت و مشاوران شرکت در حال انجام آن هستند، استفاده شود تا کارآموزان با انواع چالشهای نرم افزاری و مستندات آموزشی آشنا شود. ضمن اینکه برای همهی دورهها نیز پس از پایان آن، پشتیبانی آموزشی برای کارآموز خواهیم داشت و هر زمان سوالی داشتند، پاسخگو هستیم».
عبدالرحیمی همچنین خبر میدهد که این شرکت، نمایندهی رسمی شرکت بینالمللی DAS در استان کرمان است. او اضافه میکند: «شرکت، یکی از واحدهای مستقر در مرکز خدمات کسبوکار شرکت شهرکهای صنعتی کرمان نیز هست».
کسبوکارهای نوپا حمایت نمیشوند
نماینده هیات مدیره شرکت فرجاد فنآوران در ادامه، در پاسخ به این پرسش فردایکرمان که با توجه به اینکه بخش خصوصی در حال حاضر، با مشکلات زیادی مواجه است، مجموعهی شما که نوپا هم هست، با چه چالشهایی مواجه است؟ میگوید: «متاسفانه از بخش خصوصی بهویژه کسبوکارهای نوپا آنطور که نیاز است حمایت نمیشود. دولت وقتی هم که قصد حمایت دارد، توجه و تمرکزش به سمت کسبوکارهای تولیدی است درحالی که اکثر کسبوکارهای خدماتی میتوانند حتی به واحدهای تولیدی نیز کمک کنند».
وی با بیان اینکه استفاده از نیروهای بومی در پروژههای استان باید به یک رویهی دایمی تبدیل شود تا فرصتها از شرکتهای بومی گرفته نشود، میافزاید: «بسیاری از کسبوکارها در شرایط کرونا آسیب دیدهاند و دولت با ارائهی تسهیلات بانکی قصد حمایت از آنها را کرده ولی متاسفانه شرط و شروطی که لحاظ شده آنقدر زیاد است که حتی میتوان از آن بهعنوان سنگاندازی جلوی کارفرما یاد کرد و عملا بسیاری از واحدها امکان استفاده از آن را ندارند».
عبدالرحیمی سپس میگوید: «در حال حاضر خانوادهی فرجاد فنآوران با حضور 14 نفر از متخصصان و کارشناسان شکل گرفته است. ما جوانهایی هستیم که توانایی خودمان را باور کردیم و بهجای اینکه منتظر آزمونهای استخدامی و صندلیهای کارمندی در دولت باشیم، کسبوکاری را راهاندازی کردیم. در این مسیر، سختی و فرازونشیبهای زیادی را پشت سر گذاشتهایم. هدفمان ارتقای سطح علمی و عملی کارآموزان در استان و کمک به بهبود و بهینهسازی پروژهها و کسبوکارها و همچنین، رفع بیکاری از دانشآموختگان دانشگاهی و تسهیل ورودشان به بازار کار است». او با بیان اینکه سرمایهگذاری اصلی ما برای راهاندازی این شرکت، توان فکری و انگیزهی خودمان بوده است، ادامه میدهد: «با توانی که در مجموعه وجود دارد، یقین داریم چنانچه حمایتهای لازم صورت گیرد، در آینده، میتوانیم توسعهی بیشتری به فعالیتها داده و در ایجاد پیوندی محکمتر بین صنعت و دانشگاه نقشآفرینی کنیم».
او در عینحال اظهار میکند: «همهی مشکلات ما نبود حمایت کافی از سوی دولت نیست. بلکه یکسری مسائل مربوط به کارفرمایان است و خواسته و تاکید ما این است ضمن حمایت از کارشناسان بومی، موضوعاتی مثل مشاوره، ارزیابی و مدیریت پروژهها را یک عمل فانتزی ندانند که از عهدهی هر فردی با هر سطح از دانش برمیآید بلکه باور کنند این کار، کاملا تخصصی است و اگر بهدرستی و طبق متدها و استانداردهای روز دنیا انجام شود، در بهینهسازی فعالیتها و صرفهجویی در هزینه و زمانی که مصرف میکنند تاثیر بسیار بسزایی دارد و متاسفانه عکس این وضعیت هم برقرار است و اگر به این حوزه بهصورت تخصصی پرداخته نشود، بیش از همه، خود کارفرماست که متضرر میشود».
به گزارش فردایکرمان، با تغییر روشهای معمول آموزشی بهدلیل شیوع کرونا، شرکت فرجاد فنآوران کار آموزش را تعطیل نکرده بلکه رویهی جدید را در پیش گرفته و اکنون، از طریق آموزشهای آنلاین، خدمات خود را ادامه میدهد. همچنین، برخی دورهها نیز بهصورت حضوری اما با کمترین تعداد بین سه تا پنج نفر برگزار میشود.
عبدالرحیمی میگوید که درهای شرکت بهروی همهی کارشناسانی که قصد جدی برای ورود به بازار کار و نیاز به آموزش دارند باز است و افراد برای آشنایی با این دورهها میتوانند به سایت شرکت به نشانی farjadfanavaran.com مراجعه کنند.
او با قدردانی از همراهانش، مهندس حجت عبدالرحیمی، دکتر محمد جلالی، مهندس حسامی؛ مدیر مرکز بینالمللی جهاد دانشگاهی استان کرمان و دکتر علی جلالی، مدیرعامل شرکت بینالمللی DAS انگلستان در ایران؛ یک توصیهی جدی هم دارد: «افراد و سازمانهایی که گواهینامههای بینالمللی سیستم های مدیریتی ایزو دریافت میکنند یا افرادی که گواهینامهی آموزشی تحت عنوان ملی و بینالمللی دریافت میکنند، ابتدا صحت و اعتبار شرکت، قابلیت رجیستری بودن مدرک و سابقهی ارگان مربوطه برای صدور گواهینامه را بررسی و سپس اقدام به دریافت گواهینامه کنند تا در دام مراکز غیرمعتبر نیفتند». / الف
نظر خود را بنویسید