فردایکرمان ـ گروه جامعه: در بیابان سحرانگیز، خشک و فراگرم لوت که در نگاه اول، در چشم تماشاچیانش، برهوتی خالی را از خود مینمایاند، باز هم گونهی جدیدی از حیات جانوری کشف شد؛ این گونهی جدید، یک پریمیگوست که نام آن را بهپاس بزرگداشت و یادکرد «هادی فهیمی» فعال محیط زیست استان کرمان که سال 96، در سانحهی سقوط هواپیمای تهران ـ یاسوج آسمانی شد؛ «فالوکریپتوس فهیمی» گذاشتهاند.
این پریمیگو از آبگیر انتهایی «دق میانریگ» برداشته شده که بهدلیل طغیان تهرود آبدار شده بوده و پنجمین گونه از پریان میگوها در جهان است. گفتهی میشود این پریمیگو در صورت خشکی آب محیط، قادر است تا دهها سال در خاکهای گرم این بیابان مانند دانهی یک گیاه بماند و بعد که آب به آن رسید، مجدد زندگی خود را آغاز کند.
پیش از این، در بیابان لوت، گونههای جانوری دیگری از جمله: گربه و روباه شنی، انواع خزندگان مانند افعیشاخدار، رتیل خورشیدی، انواع آگاما و گونههای خاص پرندگان مانند زاغبور نیز مشاهده شده است.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، بهمن ایزدی، از محققان شناختهشدهی بیابان لوت و مدیرعامل کانون سبز فارس در اینباره در صفحهی شخصی خود در اینستاگرام نوشت: «در پی مطالعات محیطی بیش از یکدههی اخیر از جمله مطالعات فاز سوم بومشناختی بیابان لوت که به همراه جمع ارزشمندی از استادان دانشگاهها در فروردینماه 1396 در بومناحیههای مختلفی از بیابان لوت جنوبی و مرکزی انجام دادیم، چند گونهی جدید جهانی شناسایی شد».
وی افزود: «از جمله دستاوردهای آن برنامهی پژوهشی، میتوان به نتایج فعالیت دانشمند ارجمند کشورمان، دکتر حسین رجایی اشاره کرد که بعد از سه سال و نیم تلاش علمی به اتفاق همتایانش در اروپا، بالاخره موفق شد گونهی جانوری جدیدی از بیابان فراگرم و خشک لوت را با ارایهی مقالهای به جهان معرفی کند».
وی ادامه داد: «جالب این است که در اوایل بهار سال 96 به محضی که آن گونه را از آبگیر انتهایی «دق میان ریگ» که پس از سالیان طولانی بهدلیل طغیان تهرود آبدار شده بود را در دستانش گرفت، گفت که این آبزی کوچکجثه، احتمالا گونهی جدیدی برای ایران و جهان است».
ایزدی با اشاره به اینکه دکتر رجایی، محقق و معاون بخش حشرهشناسی موزه تاریخ طبیعی اشتوتگارت آلمان و مسئول بخش پروانهها و کارشناس ارشد کلکسیون پروانههای این موزه است، نوشت: «از جمله صفات بارز جناب رجایی، پایبندی او به اخلاقمداری در اوج فروتنی است. به همین دلیل، او در دستاورد علمی جدیدش، گامها و نگاه زرین اکولوژیست عاشق میهن عزیزمان زندهیاد هادی فهیمی که شب و روز، پابهپای هم، شگفتیهای علمی لوت را بررسی کردند، از یاد نبرده و با نامگذاری علمی گونهی جدید با نام «فالوکریپتوس فهیمی» یاد و اندیشهی پاک رفیق خود را ماندگار کرده است».
وی در ادامه، توضیح داد: «این گونهی جدید، سختپوستی از راستهی پریمیگو یا پریان میگوهاست و اندمیک سرزمین خشک لوت است و برای نخستینبار در ایران شناسایی شده است. جالب است که بدانید این گونهی جانوری، در صورت خشکی آب محیط، قادر است تا دهها سال در خاکهای گرم بیابان لوت مانند دانهی گیاه بماند و بهمحض اینکه آب دریافت کرد، مجددا زندگی خود را آغاز کند».
وی اضافه کرد: «پریمیگوها برای ایجاد شرایط ماندگاریشان در سالهای بیآبی، ابتدا مادهای پیرامون تخمهای خویش ترشح میکنند و در مرحلهی جنینی، تا زمانی که شرایط رطوبت ایجاد شود، در خاک زیر سطوح میمانند و پس از آمدن آب، بهدلیل رسیدن سیلابها به حوضههای فروافتادهی دقها، آن جانوران، دوباره وارد دورهی شکوفایی و رشد میشوند و به سن بلوغ که رسیدند، مجددا تخمریزی میکنند و با رویکرد خشکیدگی حوضههای آبگیر، وارد دوران «سیست» میشوند و با این روش، چرخهی حیات خود را بعد از دهها سال خشکی و بیآبی پایدار میدارند».
این محقق بیابان لوت نوشت: «با احتساب گونهی جدید بیابان لوت، تاکنون پنج پریمیگو در جهان شناسایی شده که گونهی فهیمی پنجمین آن است». / الف
نظر خود را بنویسید