فردایکرمان ـ گروه جامعه: مدیرکل میراثفرهنگی استان کرمان اعلام کرد که برای جلوگیری از تکرار حوادث تلخی چون تخریب خانهی تاریخی تیمو که اخیرا در شهر کرمان اتفاق افتاده، یک کمیته تشکیل دادهاند تا بناهای ارزشمند تاریخی را شناسایی و بهعنوان «اثر واجد ارزش» معرفی یا آن را ثبت کنند. فریدون فعالی از همهی مردم استان و دوستداران میراثفرهنگی دعوت کرد تا در این زمینه به آنها کمک کنند. او گفت که ممکن است یک خانهی بزرگ با دیوارهایی بلند در جایی وجود داشته باشد و داخل آن هم، عمارتی تاریخی باشد اما از دید پنهان مانده است. این بناها را باید بتوانیم شناسایی و برای حفاظت از آن، اقدام کنیم.
وی در پاسخ به این پرسش که اگر یک بنا، ملک شخصی باشد و هنوز ثبت ملی نشده باشد، تا زمانی که این کمیته برای آن برنامهریزی میکند، آیا امکان ندارد به سرنوشت خانهتیمو دچار شود؟ تصریح کرد که اگر مطلع بشویم تحرکاتی در این خصوص صورت گرفته، بهشدت مقابله میکنیم.
به گزارش فردایکرمان، حدود یک ماه پیش، خانه تاریخی تیمو مربوط با معماری دو دورهی قاجار و پهلوی، بهطور کامل تخریب شد. این خانه، به گفتهی مسئولان میراثفرهنگی ثبت ملی نشده بود. بعد از آن، میراثفرهنگی که کوتاهی خود در ثبت این خانه را پذیرفت، قصد کرده تا با تشکیل یک کمیته، بناهای اینچنینی را شناسایی و تعیینتکلیف کند تا تخریب آن به این راحتی که خانه تیمو تخریب شد صورت نگیرد.
مدیرکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری است کرمان در گفتوگو با فردایکرمان در اینباره توضیح داد: «قصد داریم با حمایت معاون محترم عمرانی استاندار کرمان، در قالب این کمیته، حتی آثاری که ثبت نشده و احیانا مالکان علاقهمند به ثبت آن نیستند را شناسایی و برای حفاظت آن، برنامهریزی کنیم و در این زمینه، از انجمنهای دوستداران میراثفرهنگی خواستیم تا به ما کمک کنند».
فعالی افزود: «اینکه اثری تخریب شود و داعیهی چهکنم چهکنم بگیریم که چرا خراب شد فایده ندارد. قبل از تخریب باید به هر شکل ممکن پیگیری و پروندهی ثبت تشکیل و اثر، واجد ارزش معرفی شود و ما این کار را داریم انجام میدهیم».
وی با تاکید بر اینکه برنامهریزی میکنیم تا اتفاق تخریب خانهتیمو در استان تکرار نشود، اظهار کرد: «از همهی علاقهمندان و فعالان میراثفرهنگی هم میخواهیم تا در این زمینه به ما کمک کنند و آثاری که میشناسند را معرفی کنند».
وی گفت: «ضمن اینکه یکسری آثار ثبتی هم داریم که در اختیار دستگاههای دولتی هستند. قبلا مکاتبهی کلی داشتیم و تاکید کردیم که طبق قانون، موظفند از آن حفاظت کنند و حتی گفتیم با اسم پلاک، بنایی که نیاز به مراقبت داشته باشد را اعلام میکنیم و موظفند اعتباری برای آن اختصاص دهند».
مدیرکل میراثفرهنگی استان کرمان در پاسخ به این پرسش که اگر یک بنا، ملک شخصی باشد و هنوز ثبت ملی نشده باشد، تا زمانی که این کمیته برای آن برنامهریزی میکند، آیا تیمو تکرار میشود؟ تصریح کرد که اگر مطلع بشویم تحرکاتی در این خصوص صورت گرفته، بهشدت مقابله میکنیم. او افزود: «ما فقط به اطلاعات مربوط به این بناها نیاز داریم».
فعالی ادامه داد: «اتفاقات ناخوشایند در همهی حوزهها رخ میدهد. مگر این همه حفاظت از جنگلها نمیشود؟ باز هم تخریب جنگل را داریم یا عزیزان ما در نیروی انتظامی این همه زحمت نمیکشند باز هم جرم اتفاق میافتد. این تخریبها هم، جرم است و باید جلوی آن را بگیریم».
وی با بیان اینکه میخواهیم جلوی این اتفاقات گرفته شود، اظهار کرد: «مردم و انجمنهای دوستدار میراثفرهنگی باید به ما کمک کنند».
وی در پاسخ به این پرسش که آیا پروسهی ثبت ملی برای این آثار طولانی نیست؟ گفت: «اگر اثری واجد ارزش شناخته شود، بلافاصله هاشور میخورد و بهدلیل ارزش معماری که دارد، باید حفاظت شود».
مدیرکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان کرمان در عینحال اظهار کرد: «ما بهعنوان میراثفرهنگی بهتنهایی زورمان به این نمیرسد که جلوی این اتفاقات را بگیریم». فعالی در پاسخ به این پرسش که بیش از همه، به کمک چه کسانی و نهادهایی نیاز دارید؟ گفت: «مردم و انجمنهای دوستدار میراثفرهنگی بیشترین کمک را میتوانند به ما داشته باشند همچنین، شهرداری و دستگاههای انتظامی و قضایی».
وی تاکید کرد: «از مردم استان کرمان میخواهیم آثار باارزش را معرفی کنند. ممکن است خانهای بزرگ در کوچهای وجود داشته باشد، دیوار بلندی دور آن کشیده باشند و داخل آن هم عمارتی با ارزش باشد که ثبت هم نشده و از نقطهی دید هم خارج است. اگر ثبت یا واجد ارزش شود و مالک بداند تخریب آن برخورد قانونی خواهد داشت، حتما مراقبت بیشتری خواهد داشت». / الف
نظر خود را بنویسید