فردای کرمان – گروه جامعه: نایب رئیس انجمن داروسازان ایران با بیان اینکه واردات واکسن آنفلوآنزا به دلیل تحریمها و معضل انتقال وجه به تامینکنندهی واکسن، با مشکل مواجه شده و تاکنون تنها 2.5 میلیون دوز واکسن برای توزیع در شبکهی بهداشت وارد کشور شده؛ در عین حال نسبت به تهیهی آن از بازار آزاد هشدار داد و گفت: «برخی مردم بر اساس این فکر اشتباه که باید واکسن آنفلوآنزا را حتما تا نیمهی مهر ماه تزریق کنند، اقدام به تهیهی آن از بازار آزاد میکنند که اشتباه بزرگی است زیرا واکسن آنفلوآنزا باید در شرایط سرمایی بین دو تا هشت درجهی نگهداری شود و هر چقدر بیرون از این دما باشد، قدرتش کاهش مییابد». او توضیح داد که تهیهی واکسن آنفلوآنزا از بازار آزاد به دلیل اینکه ممکن است در شرایط زنجیرهی سرد و استاندارد نگهداری نشده باشد، شاید هیچ اثری نداشته باشد و یا حتی اصلا واکسن آنفلوآنزا نباشد و آب مقطر خالی باشد.
به گزارش فردای کرمان به نقل از ایسنا سراسری، علی فاطمی دربارهی آخرین خبرها از زمان توزیع واکسن آنفلوانزا در داروخانهها، بیان کرد: «ما در زمینهی توزیع واکسن آنفلوآنزا در داروخانهها هم با دانشگاههای علوم پزشکی و هم با معاونتهای غذا و دارو بهطور مرتب در ارتباط هستیم. تاکنون واکسنهای آنفلوآنزایی که وارد کشور شده، در اختیار معاونت بهداشتی جهت توزیع در مراکز بهداشت قرار گفته است. معاونتهای غذا و داروی دانشگاههای علوم پزشکی هنوز سهمیهای دریافت نکردهاند که آن را در اختیار داروخانهها قرار دهند».
وی افزود: «متاسفانه واردکنندگان واکسن آنفلوآنزا به مشکل برخورد کردند. حتی ارز مورد نیاز را هم واریز کردند، اما با مشکل انتقال وجه به تامینکنندهی واکسن مواجه شدند که یکی از عمدهترین دلیل آن تحریمهای آمریکا علیه کشور است. بر همین اساس فعلا تنها در حد همان ۲.۵ میلیون دوز، واکسن آنفلوآنزا وارد کشور شده است که آن هم برای شبکهی بهداشت توزیع میشود».
زمان طلایی تزریق واکسن آنفلوآنزا تا نیمۀ آبان ماه است
فاطمی با اشاره به زمان طلایی برای واکسیناسیون آنفلوآنزا، ادامه داد: «یک نکتهی مهم این است که مردم باید بدانند که زمان طلایی برای واکسیناسیون آنفلوآنزا فقط تا ۱۵ مهر ماه نیست، بلکه مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا، برای سال ۲۰۲۰ اعلام کرده است که تا پایان اکتبر یعنی تقریبا تا نیمهی آبان ماه، زمان طلایی برای تزریق واکسن محسوب میشود. هرچند که اگر کسی تا آن زمان هم نتوانست واکسن آنفلوآنزا را تزریق کند، بر اساس توصیهی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا، در زمستان هم میتوان این واکسن را برای پیشگیری تزریق کرد».
وی ادامه داد: «مردم امسال باید شرایط کشور را درک کنند. واقعا همکاران ما در سازمان غذا و دارو تلاش زیادی کردند که بتوانند واکسن آنفلوآنزا را بهموقع تامین کنند و در اختیار عموم مردم قرار دهند، اما به دلایلی که در راس آنها تحریمهای آمریکا بر علیه کشور قرار دارد، این اتفاق نیفتاد».
نایب رئیس انجمن داروسازان ایران تاکید کرد: «بنابراین مردم مقداری صبوری کنند. بهطوری که بیمورد به داروخانهها مراجعه نکنند؛ چراکه واکسن آنفلوآنزا در داروخانهها توزیع نشده است. در عین حال به محض اینکه واکسن آمد، صبر کنند تا ابتدا افراد در معرض خطر واکسن را تزریق کنند. در عین حال مردم نگران نباشند. زیرا تا نیمهی آبان ماه هم زمان طلایی تزریق واکسن آنفلوآنزا وجود دارد. حتی بعد از آن هم میتوان واکسن را تزریق کرد. برخی فکر میکنند که حتما باید تا نیمهی مهر ماه واکسن آنفلوآنزا را تزریق کنند و بعد از آن تزریق واکسن دیگر فایدهای ندارد، اما این فکر اشتباه است و حتی تا میانهی زمستان و در دی ماه هم میتوان واکسن آنفلوآنزا را تزریق کرد».
فاطمی ادامه داد: «برخی مردم بر اساس همین فکر اشتباه که باید واکسن آنفلوآنزا را تا نیمهی مهر ماه تزریق کنند، اقدام به تهیهی آن از بازار آزاد میکنند. در حالیکه این اقدام اشتباه بزرگی است. باید توجه کرد که واکسن آنفلوآنزا باید در شرایط سرمایی بین دو تا هشت درجهی نگهداری شود. هر چقدر که بیرون از این دما باشد، قدرتش کاهش مییابد. تهیهی واکسن آنفلوآنزا از بازار آزاد دو خطر دارد؛ اولا اینکه ممکن است در شرایط زنجیرهی سرد و استاندارد نگهداری نشده باشد و هیچ اثری نداشته و حتی ممکن است تزریق آن عوارض داشته باشد. در عین حال ممکن است اصلا واکسن آنفلوآنزا نباشد و آب مقطر خالی باشد. باید توجه کرد که هیچ دارویی را نباید از بازار آزاد خریداری کرد. به ویژه داروهایی که یخچالی هستند».
وی در ادامه دربارهی میزان اثربخشی واکسن آنفلوآنزا در پیشگیری از ابتلا به این بیماری، گفت: «اثربخشی واکسن آنفلوآنزا بین ۴۰ تا ۶۰ درصد است و اینطور نیست که هرکس آن را تزریق کند، دیگر به آنفلوآنزا مبتلا نشود. ممکن است نیمی از افرادی که واکسن آنفلوآنزا را تزریق میکنند، در صورتی که در معرض این ویروس قرار گیرند، مبتلا شوند. مردم باید این مساله را بدانند که واکسن آنفلوآنزا ایمنی ۱۰۰ درصد در برابر این بیماری ایجاد نمیکند».
فاطمی تاکید کرد: «بهترین کار این است که در این فصل از تماس با اشیا و تنفس نزدیک با دیگران دوری کنیم. البته در این روزها به دلیل کرونا مسائلی مانند دست ندادن، استفاده از ماسک و فاصلهگذاری را رعایت میکنیم و اینها بسیار مهم است. من خودم تاکنون در عمرم واکسن آنفلوآنزا تزریق نکردم، بلکه برای افراد سالمند، کودکان شش ماه تا دو سال، زنان باردار، افراد دارای بیماریهای زمینهای و... گذاشتیم تا آنها تزریق کنند. مردم هم امسال این موضوعات را جدی بگیرند و بدانند که این افراد در اولویت تزریق واکسن آنفلوآنزا قرار دارند». /پ
نظر خود را بنویسید