فردای کرمان – گروه جامعه: تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی در دوران کرونا نیاز به سه اصل رعایت اصول کلی در برنامهی غذایی، فعالیت بدنی و مدیریت استرس دارد. دکتر بهروز طلائی، عضو هیات علمی دانشگاه علومپزشکی کرمان با ارائهی توصیههایی برای تغذیهی کودکان و نوجوانان در این ایام بر داشتن فعالیت بدنی تاکید کرد و با توصیه به داشتن خواب کافی، گفت که تا دیر وقت بیدار ماندن در دوران قرنطینه و بهم ریختن ساعت خواب، اشتها را تحت تاثیر قرار میدهد و این امر در رشد وزنی و قدی کودکان اثر منفی دارد.
به گزارش فردای کرمان به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی کرمان، دکتر بهروز طلائی بیان کرد: «پیروی کردن از یک برنامهی غذایی متعادل و متنوع بر اساس گروههای غذایی و جایگزینهای آن، که شامل گروههای میوه، سبزیها، غلات و لبنیات، انواع گوشتها، حبوبات و تخممرغ میشود در راستای تقویت سیستم ایمنی بدن، ضروری است».
این متخصص تغذیه افزود: «بهتر است در این دوران برای کودکان زیر پنج سال از میانوعدههایی که ارزش غذایی بالایی دارند مثل سبزیها و انواع میوههای فصلی استفاده شود».
وی ادامه داد: «شیر پاستوریزه و پنیر پاستوریزهی کمنمک، برای کودکان بالای یک سال و استفاده از میوهی تازه برای کودکان زیر یکسال توصیه میشود».
طلائی خاطرنشان کرد: «استفاده از انواع آشها، سوپها، خورشتها، انواع پلوها مانند سبزی پلو و شوید پلو، برای افزایش انرژی کمککننده است».
وی با تاکید بر اینکه کودکان زیر پنج سال باید از آب آشامیدنی سالم استفاده کنند، بر استفاده از دوغهای کمنمک و خانگی و شربتهای کمشیرین و خانگی به جای آبمیوههای صنعتی توصیه کرد.
عضو هیات علمی دانشگاه علومپزشکی کرمان با بیان اینکه در این ایام بهتر است مصرف وعدههای غذایی مانند چوبشور، غلات حجیم و پاستیل که ارزش غذایی پایینی دارند، محدود شود، گفت: «مصرف انواع نوشیدنی شیرین، آبمیوهی صنعتی، نوشیدنی گازدار، شیرهای طعمدار، بیسکوییت، شیرینیها، کیک خامهای و بستنیها نیز بهتر است محدود شود».
وی بر محدود شدن مصرف گوشتهای فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس، غذاهای پرچرب و شور و کاهش مصرف قند، نمک و چربی شد.
طلایی با بیان اینکه استفاده از نانهای سبوسدار، سوپهای بلغور گندم و جو، ماست و دوغ خانگی و مصرف صبحانهی سالم مانند نان و پنیر و گردو و خرما توصیه میشود، بیان کرد: «چاشنیهای سالاد مانند سرکه، آبغوره، لیموترش و نارنج باعث افزایش اشتهای کودکان و نوجوانان میشود».
وی گفت: «استفاده از خشکبار مانند توتخشک، انجیر خشک، خرما، کشمش، مغزها، گردو، بادام، بادامزمینی، فندق، انواع میوههای خشک مثل برگهی زردآلو و برگهی هلو در این ایام توصیه میشود».
این متخصص تغذیه با تاکید بر اصلاح رفتارهای غذایی کودکان و نوجوانان دارای اضافهوزن، افزود: «بهتر است برای کاهش اضافهوزن کودک از بشقاب کوچک استفاده شود و ساعات غذا و میانوعده معین باشد».
وی ادامه داد: «وعدههای غذایی این گروه از کودکان و نوجوانان بهتر است به پنج یا شش وعده تقسیمبندی شود تا از ریزهخواری جلوگیری شود و در غذا خوردن عجله نباشد».
طلائی، نیاز روزانهی آب در کودکان زیر پنج سال را یکونیم لیتر و برای نوجوانان را 2.5 لیتر بیان کرد و یادآور شد: «برای طعمدار کردن آب و تقویت سیستم ایمنی بدن میتوان برشهایی از لیمو، خیار و نعناع به آب اضافه کرد».
وی با توصیه به نوشیدن چای کمرنگ، تاکید کرد که به جای قند از توتخشک و خرما، استفاده شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علومپزشکی کرمان با بیان اینکه لازم است کودکان و نوجوانان در همهی سنین حداقل یک ساعت در روز فعالیت بدنی داشته باشند، گفت: «انجام حرکات کششی دست و پا، دراز و نشست، پیادهروی، بازی با توپ، جارو کردن، آب دادن به گلدانها از فعالیتهایی است که میتوان در این ایام انجام داد».
وی با بیان اینکه تا یک ساعت بعد از غذا نباید فعالیت بدنی داشت، افزود: «هنگام صرف غذا، بازی کردن، با گوشی موبایل مشغول بودن و یا تماشای برنامهی تلویزیون، ممنوع است».
طلائی با توصیه به داشتن خواب کافی، بیان کرد: «تا دیر وقت بیدار ماندن در دوران قرنطینه و بهم ریختن ساعت خواب، اشتها را تحت تاثیر قرار میدهد و این امر در رشد وزنی و قدی کودکان اثر منفی دارد».
وی گفت: «استفاده از مکملها مانند ویتامین دی توصیه میشود که میتوان روزانه دو هزار واحد یا دو قرص هزار واحدی مصرف کرد و یا دوز 50 هزار واحدی (برای بزرگسالان) را ماهیانه استفاده کرد». /پ
نظر خود را بنویسید