فردایکرمان ـ گروه فرهنگوهنر: محمد علی مراتی، دبیر چهاردهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران اعلام کرد: «تاکنون هیچ تصمیمی در خصوص جابهجایی محل برگزاری این جشنواره از کرمان به شهر دیگری گرفته نشده است».
وی اظهار کرد: «بهنظر میرسد با تداوم پرقدرت پخش مجازی اجراها فکر نمیکنم چندان مطرح باشد جشنواره دقیقا در چه شهری برگزار شود، اگرچه بار دیگر تاکید میکنم هیچ تصمیمی دربارهی انتقال آن از کرمان گرفته نشده است».
مراتی تصمیم دارد جشنواره موسیقی اقوام ایران را بهصورت بینالمللی نیز برگزار کند و دراین باره گفت: «موضوع بینالمللی بودن جشنواره را در شورای سیاستگذاری مطرح خواهم کرد و امیدوارم به تصویب برسد».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایران آنلاین، با انتخاب دبیر این دوره ازجشنواره که اسفندماه سال گذشته و با حکم سید مجتبی حسینی، معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام گرفت، مراتی پس از چهار دوره دبیری احمد صدری، عهدهدار این مسئولیت شد اما از همان روزهای نخست موضوع انتقال جشنواره از کرمان مطرح شد.
مراتی اما چهارشنبه 18 فروردینماه اعلام کرد: «شهرکرمان کارنامه پرباری در برگزاری جشنواره موسیقی نواحی داشته و همچنان کاندید اصلی محسوب میشود».
در این دوره از جشنواره کیوان آقامحسنی، نرگس ذاکرجعفری، احمد صدری، حمیدرضا عسگری بهعنوان اعضای شورای سیاستگذاری منصوب شدهاند.
به گفتهی مراتی«درجشنواره سیزدهم موسیقی نواحی ایران با وجود بیماری کرونا استقبال خوبی ازفراخوان به عمل آمد و این موضوع میتواند نوید یک اتفاق خوب و علاقهمندی نسل امروز به موسیقی اقوام باشد.البته در کنار آن درایت خوب تیم اجرایی شهر کرمان و شورای سیاستگذاری و شورای علمی اتقاقات خوبی را رقم زد آن هم در شرایطی که در محوطه تاریخی گنجعلیخان هیچ مخاطب و تماشاگری حضور نداشت و به گواه آماری که به جشنواره ارسال شده است، بالغ برچند ده هزار نفر تماشاگر این جشنواره بهصورت آنلاین بودهاند و این موضوع برای من بسیار جالب بود».
او دربارهی انتشار فراخوان این دوره از جشنواره گفت: «هنوز فراخوانی اعلام نشده اما برای مشخص شدن شرایط برگزاری چهاردهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران قرار است شورای سیاستگذاری این دوره از جشنواره که متشکل از محققین ارزشمند و دانشگاهی هستند نیمه اول اردیبهشت ماه فراخوان را اعلام کنند».
محمد علی مراتی اهل کرمانشاه است و آهنگساز و نوازنده کمانچه ودارای کارشناسی ارشد موزیکولوژی از دانشگاه مارسی فرانسه و دکترای اتنوموزیکولوژی از دانشگاه پاریس و عضو شورای علمی سیزدهمین جشنواره موسیقی نواحی بوده است.
او بیماری کرونا را فرصتی قلمداد کرد تا جشنواره موسیقی نواحی ایران بتواند در جهان مطرح شود و در ادامه گفت: «با نگاه به کتابهای معاصر موسیقیشناسی که به زبان انگلیسی منتشر شده و در دنیا مورد استفاده است که من نیز آنها را دنبال میکنم متأسفانه درخصوص اقوام ایرانی اشارهای نشده، موضوعی که برای من بسیار آزار دهنده است اما اتفاق پخش آنلاین که در جشنواره سیزدهم رقم خورد این نگاه را تغییر داد و پخش و انعکاس این اجراها بهصورت برخط(آنلاین) با شرح جزئیات در فضای مجازی موجب خواهد شد دنیای علمی موسیقی شناسی با موسیقی اقوام ایران آشنا شود و آنها را ببینند، بشنوند و بشناسند. من نیز بهعنوان دبیر جشنواره تصمیم دارم همچنان این سیاست را دنبال کنم و فضای مجازی را در این دوره از جشنواره پررنگتر نشان بدهم و فکر میکنم با این روش موسیقی اقوام ایران میتواند فراتر برود و گسترش یابد و خیلی بیشتر از مخاطبان چند صد نفری که تا به امروز در شهرهای مختلف امکان استفاده از این کنسرتها را داشتند پیدا کند».
وی افزود: «بهنظر میرسد با تداوم پرقدرت پخش مجازی اجراها فکر نمیکنم چندان مطرح باشد جشنواره دقیقا در چه شهری برگزار شود، اگرچه بار دیگر تاکید میکنم هیچ تصمیمی در جابهجایی کرمان گرفته نشده است. به اعتقاد من پخش این جشنواره بهصورت آنلاین در تمام دنیا یک حسن بوده که میتواند مخاطبانش را از تمام قارهها و جای جای دنیا با خود همراه کند همان چیزی که هدف ما است تا این موسیقی به دنیا معرفی شود».
دبیرچهاردهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران درباره رقابتی برگزار شدن این جشنواره نیز گفت: «با توجه به تجربهام فکر میکنم بخش رقابتی موسیقی اقوام در جشنواره موسیقی فجر بهخوبی دیده شده و با توجه به اهدافی که جشنواره نواحی در این چهاردهه طی کرده است به نظرم موسیقی اقوام نیاز نیست به شکل رقابتی مطرح شود چرا که اهداف اصلی حفظ، نگهداری و معرفی جشنواره است باید بتوانیم به محورهای اصالت، هویت، قومیت و حتی دگرش یا تغییرات بپردازیم و این موضوعات در جشنواره اقوام رصد شده و ضروریست».
مراتی تصمیم دارد جشنواره موسیقی اقوام ایران را بهصورت بینالمللی نیز برگزار کند و دراین باره توضیح داد: «موضوع بینالمللی بودن جشنواره را در شورای سیاستگذاری مطرح خواهم کرد و امیدوارم به تصویب برسد و تصمیم دارم با کمک این تیم خوب از کشورهای اطراف چون عراق، ترکیه، تاجیکستان، ماورا ء النهر، ازبکستان، افغانستان و... گروههایی را دعوت کنیم تابه شکلی موسیقی اقوام ایران در جغرافیای فرهنگی بزرگتری دیده شود چرا که ما با کشورهای عرب و ترک حوزه موسیقایی مشترکی داریم اگر چه این کشورها از منظر مرزهای جغرافیایی سیاسی از ما منفک هستند اما میتوانیم با هدف وحدت در عین کثرت اتفاقهای خوبی را در موسیقی اقوام رقم بزنیم و به نظر من این موضوع نکته مهمی است که بتوانیم از کشورهای اطراف هم گروههایی را دعوت کنیم ودر کناراجراهای اقوام ایرانی به شکلی این اشتراکات را با آنها در میان بگذاریم و ظرفیت موسیقیهای مختلف را در کنار موسیقی اقوام ایرانی به نمایش بگذاریم». / الف
نظر خود را بنویسید