فردایکرمان ـ گروه جامعه: در همایش بزرگداشت روز صنایعدستی در کرمان، رئیس اتاق بازرگانی بار دیگر صادرات ناچیز صنایعدستی استان را یادآور شد و البته گفت که میراثفرهنگی این ادعا را نمیپذیرد.
سیدمهدی طبیبزاده با بیان اینکه صنایعدستی استان درجا زده و نتوانسته به جایگاهی که شایستهی آن است برسد، اظهار کرد: «اگر صنایعدستی به بازارهای جهانی راه یابد، ارزش افزودهی بیشتری ایجاد کرده و باعث افزایش رونق این بخش میشود».
فعالی، مدیرکل میراثفرهنگی استان اما در واکنش به ادعای رئیس اتاق گفت که اگر بخواهیم صادرات صفر صنایعدستی کرمان را ملاک قرار بدهیم، باید بگویم صادرات همهی استانهای ایران صفر است چرا که صادرات صنایعدستی اغلب چمدانی صورت میگیرد و عدد واقعی آن جایی ثبت نمیشود. ضمن اینکه بخشی از صنایعدستی کرمان هم، از گمرکات دیگر استانها صادر میشود.
او با اشاره به فعالیت 70 هزار هنرمند صنایعدستی در استان در 101 رشته و زیررشته افزود: «مگر میشود استانی که این تعداد هنرمند دارد، صادرات صنایعدستی آن صفر باشد؟».
وی سپس بهعنوان نمونه، به صادرات 60 میلیارد تومانی گلیم شیریکیپیچ سیرجان، صادرات 50 میلیارد تومانی سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی همچنین، صادرات 25 میلیارد تومانی دستبافتههای حصیری اشاره کرد.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، فریدون فعالی در همایش بزرگداشت روز صنایعدستی که عصر یکشنبه 23 خردادماه، با همکاری میراثفرهنگی، شهرداری و اتاق بازرگانی برگزار شد، تاکید کرد که بخش زیادی از صنایعدستی تولیدی کرمان از پایانههای گمرکی سایر استانها صادر میشود.
مدیرکل میراثفرهنگی استان کرمان تصریح کرد: «صادرات صنایعدستی استان صفر نیست، صادرات داریم اما عدد واقعی آن ثبت نمیشود».
وی همچنین به برخی فعالیتها و برنامههای انجام شده در این حوزه اشاره و اظهار کرد: «تبدیل خانه تاریخی اُشیدری به خانهی صنایعدستی در آیندهای نزدیک اتفاق میافتد. با وجود آنکه میخواستیم این خانه را واگذار کنیم، اما یک میلیارد تومان اعتبار گذاشته و مرمت آن در حال انجام است».
فعالی افزود: «یکی از دغدغههای ما در استان، معرفی ظرفیتهای متعدد حوزهی صنایعدستی بوده است. در این راستا، یکی از اقداماتی که انجام دادیم این بوده که پروندهی ثبت ملی پنج شهر شامل کرمان شهر پته، راور شهر قالی، راین شهر چاقو، شهربابک شهر فیروزه، قلعهگنج شهر حصیر را به وزارتخانه ارسال کردیم و در حال بررسی است».
وی با بیان اینکه ثبت ملی میتواند مقدمهای برای ثبت جهانی این شهرها باشد، ادامه داد: «یکی از تلاشهای مستمر ما این بوده که زنجیرهی ارزش صنایعدستی از صفر تا صد در کرمان باشد و در اینباره، برای برخی از رشتهها از جمله مسگری، جلساتی برگزار و پیگیری کردهایم تا مادهی اولیه مورد نیاز مسگران را از خود کرمان تامین کنیم و در این خصوص، نیاز به پیگیری بیشتر است».
در این همایش، سید مهدی طبیبزاده رئیس اتاق بازرگانی کرمان با بیان اینکه صنایعدستی استان با تنوع و تعدد فراوانی که دارد، در جایگاه واقعی خود قرار نگرفته و درجا زده است، گفت: «صادرات قابلتوجهی از استان انجام نمیشود و امیدواریم که بتوانیم راه ورود این تولیدات به بازارهای جهانی را باز کنیم».
به گزارش فردایکرمان، طبیبزاده سال گذشته در سالانه هنرهای دستی کرمان نیز صادرات صفر صنایعدستی استان را گوشزد کرده بود.
در همین حال، وی در همایش عصر یکشنبه اعلام کرد که اتاق هر حمایتی که بتواند، از رونق صنایعدستی و ورود آن به بازارهای جهانی انجام خواهد داد.
وی با بیان اینکه کمیسیون گردشگری و صنایعدستی اتاق بهروز و فعال است، افزود: «انجمن صنایعدستی نیز در اتاق شکل گرفته و نه فقط برای صنایعدستی، بلکه برای مشاغل خانگی هم انجمن تشکیل شده است و با کمک معینهای اقتصادی و بانکها 12 هزار شغل، طی امسال و سال آینده مورد حمایت قرار خواهد گرفت».
وی همچنین گفت: «حجم زیادی از منابع استان به سمت توسعهی گردشگری و صنایعدستی خواهد رفت و این، مستلزم آن است که برنامههایی جامع در این حوزهها تدوین شود».
رئیس اتاق کرمان اضافه کرد: «روز جمعه، تفاهمنامهای با وزیر صمت امضا شد تا در شش کشور، پایگاههای صادراتی ایجاد کنیم که مراکز عرضهی خدمات به صادرکنندگان ایرانی برای بازاریابی هستند».
در این همایش، سیدمصطفی آیتالهی موسوی، معاون عمرانی استاندار و رئیس کارگروه گردشگری استان نیز برای حمایت بیشتر از صنایعدستی استان اعلام آمادگی کرد.
وی با اشاره به احیای بازار قلعهمحمود و واگذاری حجرهها به هنرمندان صنایعدستی افزود: «با فعال شدن این بازار، دغدغهی نبود مکان برای اغلب هنرمندان حل میشود».
وی همچنین گفت: «خیلی از تولیدات دستی استان کرمان برای بسیاری از کشورهای دنیا ناشناخته است». موسوی افزود: «مهمترین کار ما، برندسازی و تبلیغ و معرفی صنایعدستی است».
وی با اشاره به مطالبهی هنرمندان صنایعدستی برای برگزاری نمایشگاه اظهار کرد: «امیدواریم شرایط طوری بشود که نه نمایشگاه سالانه، بلکه نمایشگاههای فصلی صنایعدستی در داخل و خارج استان و حتی نمایشگاههای بینالمللی برگزار کنیم».
در این همایش، سیدمهران عالمزاده شهردار کرمان نیز از راهاندازی بزرگترین فروشگاه صنایعدستی با مشارکت شهرداری و صندوق کارآفرینی امید در آیندهای نزدیک خبر داد.
به گزارش فردایکرمان، در پایان این همایش، از تعدادی پیشکسوتان و هنرمندان صنایعدستی استان تجلیل شد. / الف
نظر خود را بنویسید