فردای کرمان – گروه جامعه: یک بازرس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور، با بیان اینکه روانشناسان و مشاوران موظفاند در فرآیند جلسات مشاوره از مراجعین خود دربارهی تمام اطلاعات لازم برای تشخیص و درمان مشکلات سوال کنند، به مردم هشدار داد: «برخی رفتارهای خارج از عرف در فرآیند جلسات مشاوره، نظیر بازنمایی رفتارهای جنسی و یا لمس مراجعین غیر همجنس خلاف قوانین است و روانشناسان و مشاوران میتوانند تنها دربارهی مشکلات مراجعین با آنها صحبت کنند».
به گزارش فردای کرمان به نقل از ایسنا سراسری، دکتر علیرضا آقایوسفی با اشاره به ارائهی خدمات روانشناسی و مشاوره از سوی افرادی که پروانهی اشتغال ندارند و بعضا سوءاستفادههایی که در این راستا از مراجعین میشود، اظهار کرد: «روانشناسان و مشاوران موظفاند در فرآیند مصاحبه تشخیصی، دربارهی تمام اطلاعات لازم برای تشخیص مشکل مراجعهکننده را از او سوال کنند و از این رو روانشناس و مشاور میتواند حتی شخصیترین سوالات را از مراجع بپرسد اما اینکه این سوالات بجا و یا نابجا پرسیده شده است تنها توسط مشاوران و روانشناسان متخصص امکانپذیر است و مردم نمیتوانند این موارد را تشخیص دهند».
وی ادامه داد: «روانشناسان و مشاوران موظفاند حتی سوالات بعضا شخصی را نیز از مراجع بپرسند چراکه پاسخ این سوالات برای شناخت بیشتر مراجع و هدایت او در جهت پیدا کردن خطاها و کشف راه حلهای از بین بردن خطاها لازم است».
این روانشناس در عین حال این را هم گفت که مراجع میتواند در صورت عدم تمایل، به سوالات روانشناس و مشاور خود پاسخ ندهد اما همین امر منجر به سخت شدن همراهی روانشناس و مشاور و ادامه دادن جلسه مشاوره میشود.
آقایوسفی با تاکید بر اینکه بروز رفتارهای خلاف قانون از سوی روانشناسان و مشاوران در جلسات مشاوره جرم محسوب میشود، با ذکر مثالی تصریح کرد: «برای مثال اگر مراجعی مورد ضربوشتم قرار گرفته باشد، روانشناس و مشاور حق ندارد از مراجع تقاضا کند که بدنش را به او نشان دهد. همچنین مشاور و روانشناس نمیتواند تحت هیچ شرایطی مراجع غیر همجنس خود را لمس کند و تنها روانشناس و مراجع همجنس میتوانند در ابتدا و انتهای جلسه برای رعایت ادب با یکدیگر دست دهند که این مورد نیز در شرایط پاندمی کووید ۱۹ انجام نمیشود».
وی ادامه داد: «از سوی دیگر مشاور و روانشناس نمیتواند از مراجع بخواهد در جلسات درمان اعمالی حاکی از رفتار جنسی انجام دهد. این موارد معمولا در آییننامهی اخلاق حرفهای روانشناسان و مشاوران آمده و تمام روانشناسان و مشاوران از این موارد مطلع هستند و خوب هست مردم نیز بدانند».
آقایوسفی بیان کرد: «دریافت هدیه از مراجع و ایجاد روابط دوگانه یا چندگانه میان روانشناس و مراجع، بازنمایی رفتارهای جنسی و لمس مراجع غیر همجنس در حین جلسات ممنوع است و روانشناسان و مشاوران تنها میتوانند دربارهی مسائل و مشکلات مراجعین با آنها صحبت کنند».
این بازرس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور، در مورد نحوهی ثبت شکایات پیرامون تخلفات جلسات مشاوره و روانشناسی نیز خطاب به مردم تاکید کرد: «اگر افراد شاهد تخلفاتی بودند و مورد سوءاستفاده قرار گرفتهاند، میتوانند به معاونت انتظامی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره در تهران و یا به شورای استانی در هر استان مراجعه کنند. افراد باید شکایت خود را کتبا همراه با شماره ملی، آدرس، شماره تلفن و نام خود ثبت کنند تا توسط هیاتهای بدوی رسیدگی به تخلفات، بررسی شود».
وی همچنین با بیان اینکه استاندارد مکتوبی برای وقتدهی جلسات مشاوره و روانشناسی به مراجعین وجود ندارد، دربارهی ساعات خارج از عرف جلسات مشاوره و روانشناسی، اظهار کرد: «اگرچه استاندارد مکتوبی در این زمینه وجود ندارد اما ساعت کار جلسات باید در ساعات عرف و نهایتا تا ۱۰ و نیم شب در زمستان و یا حداکثر تا ۱۱ شب در تابستان باشد و جلساتی که پس از نیمهشب و در ساعات ۱۲ و یک یا دو نیمهشب برگزار شوند، قابل قبول نیستند».
آقایوسفی در پایان خطاب به مردم تاکید کرد: «هر مراجعی این حق را دارد که در آغاز جلسات از روانشناس و یا مشاور خود بخواهد نام و نام خانوادگی کامل خود و شماره پروانهی فعالیت خود در سازمان نظام روانشناسی را در اختیار او قرار دهد و حتی درخواست کند تا پروانهی اشتغال مشاور یا روانشناس را ببیند. در پروانهی اشتغال نوشته شده است که روانشناس یا مشاور چه تحصیلاتی دارد و در چه حوزهای میتواند کار کند و خدمات ارائه دهد. افراد باید در همان حوزهای که اجازهی فعالیت و پروانهی اشتغال دارند مشغول به ارائهی خدمات شوند». /پ
نظر خود را بنویسید