فردایکرمان ـ اسما پورزنگیآبادی: حدود یک ماه قبل بود که مجتمع تجاری صالحالمهدی در شهر کرمان دچار آتشسوزی شد. مدیرعامل سازمان آتشنشانی شهرداری امروز شنبه 25 دیماه در پاسخ به فردایکرمان اعلام کرد که عامل انسانی باعث آن حادثه بوده است. البته رضا میرزایی توضیح داد که نمیتوانند دقیقا مشخص کنند که حریق عمدی بوده یا بهدلیل سهلانگاری و بیاحتیاطی رخ داده است.
او همچنین در این گفتوگو از نگرانیهای سازمان آتشنشانی دربارهی مناطق پیرامون و حاشیهای شهر کرمان سخن گفت و از استانداری خواست تا برای مسائل این محدودهها چارهاندیشی کند.
بعد از وقوع حریق در مجتمع صالحالمهدی، از سوی شورا و شهردار تاکید زیادی بر حمایت از آتشنشانی شد و وعدههایی هم دادند تا کمبودها رفع و تجهیزات آتشنشانان کرمان تقویت کند. میرزایی در اینباره هم در پاسخ به فردایکرمان توضیح داد که در ادامه میخوانید.
آقای مهندس، علت آتشسوزی در مجتمع صالحالمهدی مشخص شد؟
بله. علت حریق، عامل انسانی بوده و بهدلیل نشت گاز و اتصالی برق و انفجار و چنین اتفاقاتی، آتشسوزی رخ نداده است.
یعنی کسی عمدا باعث آتشسوزی در مجتمع شده است؟
در بروز حریق، وقتی عامل انسانی مطرح میشود، میتواند عمدی یا از سر سهلانگاری و بیاحتیاطی باشد. نمیتوانیم تشخیص دهیم که این آتشسوزی عمدی بوده یا خیر؟
پس لابد یکی از مغازهداران کاری کرده که این آتش به پا شده است. درست میگویم؟
در طبقهی سوم به بالا که مغازهای فعال نبود. پشت نمای ساختمان اما مغازههایی وجود داشت که فعال بودند. شاید کسی در حال کار در مغازههای طبقهی بالا بوده که آتشسوزی شده است. این اما فقط یک احتمال است و نمیتوانیم مشخص کنیم که دقیقا به چه دلیل این اتفاق رخ داده است.
دیر یا زود، مالکان برای بازسازی این ساختمان اقدام میکنند. اینبار، برای جلوگیری از تکرار این حادثه چه میکنید؟
آنطور که همکاران شهرداری میگویند این مجتمع، برای ساخت طبقات بالا مجوز نگرفته است. مالک بهمنظور بازسازی یا تعیینتکلیف طبقات بالا و برای تمدید مجوز مجبور است به شهرداری مراجعه کند که در این صورت، به ما ارجاع خواهند شد. اما، سازمان آتشنشانی اجبار و الزاماتی که برای ایمنی در برابر حریق ساختمانها دارد مربوط به بناهایی است که بعد از سال 95 ساخته شدهاند و این ساختمان، به گمانم قبل از 95 ساخته شده، ضمن اینکه طبقات بالا فاقد مجوز هم هست. تا قبل از سال 95 خیلی همکاری نمیشد ولی از این زمان به بعد، تاییدیهی آتشنشانی برای صدور پایان کار الزامی شد. البته اگر الزام آتشنشانی هم نبود، طبق مقررات ملی ساختمان، تا قبل از سال 95 بهویژه دربارهی ساختمانهای خیلی بزرگ، سازمان نظام مهندسی و مهندسان ناظر باید دستورالعملهای ایمنی را اجرا میکردهاند. اما متاسفانه در برخی موارد به این مسائل توجه چندانی نشده است. ضمن اینکه در حال حاضر شاهدیم در مناطق پیرامون شهر کرمان، در ساختوسازها، مقررات ملی رعایت نمیشود. دهیاریها مرتب پروانه صادر میکنند بدون اینکه مقررات را اجرایی کنند. ما هم بهعنوان سازمان آتشنشانی شهرداری کرمان، نباید به خارج از محدودهی شهر و این مناطق خدماترسانی انجام دهیم با این وجود، بنا به وظیفهی انسانی که داریم، برای اطفای حریق در این مناطق اقدام میکنیم چرا که هیچیک از دهیاریها ایستگاه آتشنشانی ندارد. بهعنوان نمونه، به اللهآباد اشاره میکنم که به یکی از مناطق بسیار شلوغ تبدیل شده؛ جمعیت زیادی در این منطقه سکونت و تردد دارند، بدون اینکه نکات ایمنی در آنجا رعایت شده باشد و ایستگاه آتشنشانی هم ندارد. اینها مسائلی است که استانداری باید دربارهی آن چارهاندیشی کند. از ایستگاه آتشنشانی ما در بلوار 24 مهر تا ورودی اللهآباد یک کیلومتر فاصله است. وظیفهی قانونی نداریم ولی هر زمان که حادثهای در این منطقه بوده، نیروهای ما حتما اقدام کرده و میکنند در حالی که بارها گفتهایم از لحاظ قانونی ما نباید حاشیهی شهر را پوشش بدهیم ولی از لحاظ انسانی و اخلاقی نمیتوانیم حضور پیدا نکنیم. اگر هم عملیاتی را در این مناطق انجام بدهیم و اتفاقی برای نیروی ما بیفتد، خودمان باید پاسخگو باشیم. همکاران ما در یکی از استانهای کشور میگفتند که در حاشیهی یک شهر، حادثهای رخ داده و ماشین آتشنشانی رفته و همانجا دچار حریق شده و کاملا سوخته و حدود 12 میلیارد تومان خسارت دیده است و حالا میگویند مدیرعامل آتشنشانی باید جوابگو باشد؛ چرا که این حادثه در محدودهی شهر نبوده و نباید میرفتند! الان اگر اتفاقی در شهرهای پیرامون کرمان مثل ماهان رخ بدهد، چنانچه فرمانداری و شهردار اجازه بدهند ما میرویم. قبلا مکاتبه کردیم که از سوی شورای تامین و استانداری مجوزی به ما بدهند تا در شعاع 40، 50 کیلومتری شهر، اگر از آتشنشانی کرمان کمک خواستند به تصمیم خودمان اقدام کنیم. در کل اما بگویم، مباحث ایمنی هیچ جا رعایت نمیشود و این موضوع، مورد توجه نیست.
برای پیرامون و حاشیهی شهر بهطور مشخص چه درخواستی از استانداری دارید؟ میخواهید شعاع خدماترسانی آتشنشانی کرمان را گسترش بدهد؟
شعاع خدماترسانی براساس طرح تفصیلی و حوزهی خدمات شهری شهرداری تعریف میشود و ما تنها در محدودهای میتوانیم خدمات بدهیم که تفکیک زمین انجام میشود و نمیتوان آن را تغییر داد اما استانداری میتواند پیگیری کند تا برای هریک از این روستاها ایستگاه آتشنشانی احداث شود. دربارهی پیرامون شهر کرمان مشکل دیگری هم داریم و آن اینکه اگر به هریک از شهرهای اطراف بروید و با سامانهی 125 تماس بگیرید، تلفن ما زنگ میخورد. قبلا با مخابرات مکاتبه کردهایم که خط 125 ویژهی این شهرها را فعال کنند تا تلفن ما زنگ نخورد ولی هنوز اقدامی صورت نگرفته است. الان شهرهایی مثل ماهان و جوپار و زنگیآباد و اختیارآباد ایستگاه آتشنشانی دارند ولی در صورت تماس با 125 تلفن ما زنگ میخورد.
این وضعیت، چه مشکلاتی ایجاد کرده است؟
وقتی با ما تماس میگیرند، تا که به آتشنشانی این شهرها اعلام کنیم، مقداری زمان میبرد در صورتی که نباید اینطور باشد.
بعد از آتشسوزی صالحالمهدی در شورا و شهرداری خیلی وعده داده و تاکید بر این شد که از سازمان آتشنشانی حمایت ویژه شود. لوایح بودجهی سال آینده در حال نهایی شدن است. اوضاع چهطور است؟ فکر میکنید وعدههای حمایتی محقق شود؟
ما درخواستهایی که داشتیم را در لوایح بودجهای آوردهایم ولی هنوز بودجه مصوب نشده تا ببینیم چه اتفاقی میافتد. واقعیت این است که بودجهای برای شهرداری مصوب میشود که تنها درصدی از آن محقق میشود. درآمدها کم شده و شهرداری کسری بودجه دارد؛ ضمن اینکه درصد زیادی از بودجهی شهرداری مثل بسیاری از نهادهای دیگر، برای حقوق کارکنان و کارمندان هزینه میشود و اعتبار چندانی برای فعالیتهای عمرانی یا دربارهی سازمانی مثل آتشنشانی، برای تجهیزات باقی نمیماند. ما ردیف بودجهای داریم ولی پولی برای آن نیست! اولین اعتباری هم که میرسد صرف حقوق میشود.
پس خیلی به تحقق وعدههایی که داده شد، خوشبین نیستید.
ما نمیخواهیم در جریان بودجهی سال آینده، ناگهان، از پلهی اول به پلهی صدم برسیم. وقتی مثلا 100 میلیارد تومان درخواست برای خرید تجهیزات بدهیم ولی امکان تامین آن نباشد، فایدهای ندارد. آتشنشانی سازمانی است که هیچ درآمدی ندارد و حقوق کارکنان سازمان را شهرداری میدهد. با همهی این شرایط، اگر 30، 40 درصد از بودجهای که ما پیشنهاد میکنیم هم تامین بشود، اقدامات خوبی میتوانیم انجام دهیم. اخیرا جلسهای با مسئولان سازمان شهرداریهای کشور در شیراز داشتیم، اعلام شد که قرار است دولت بودجهای برای خرید نردبان هیدرولیک سازمانهای آتشنشانی مراکز استانها اختصاص بدهد. این اتفاق خوبی است اما چندین سال طول میکشد تا نردبان از خارج کشور تامین و در کشور توزیع شود. در مجموع اما امیدوار هستیم با حمایتهای دولت و شورا و شهرداری، مشکلات رفع شود. / الف
نظر خود را بنویسید