فردای کرمان – گروه جامعه: مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه وعدهی سحری و دو وعدهی افطار و شام، وعدههای اصلی هستند، گفت: «نوع غذاهایی که در وعدهی سحری خورده میشود با تأمین انرژی و مواد مغذی مورد نیاز بدن، نقش مهمی در حفظ کارایی و جلوگیری از کم آبی بدن، ضعف و خستگی، به ویژه برای افرادی که در طول روز فعالیت بیشتری دارند، دارد».
زهرا عبداللهی تاکید کرد: «با توجه به اینکه کم آب شدن بدن و خشکی گلو میتواند زمینه را برای ابتلا به کووید ١٩ فراهم کند، در وعدهی سحر سبزیهایی که آب بیشتری دارند و در طول روز از تشنگی و کمآبی بدن جلوگیری میکنند مثل کاهو، خیار و گوجهفرنگی مصرف شود».
وی ادامه داد: «نوشیدنیهای خیلی شیرین مثل نوشابههای گازدار، شربتها و چای خیلی شیرین و چای پررنگ هم موجب تشنگی، خشکی دهان و گلو در طول روز میشوند و توصیه میشود در وعدهی سحر مصرف نشوند. چای پررنگ به این دلیل که مدر است میتواند موجب دفع آب بدن و کمآبی در طول روزهداری شود».
به گزارش فردای کرمان به نقل از مهر سراسری، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در خصوص توصیههای تغذیهای در ایام روزهداری اظهار کرد: «در ماه مبارک رمضان نیز مانند همیشه پیروی از برنامهی غذایی متنوع و متعادل یعنی تأمین انواع مختلفی از مواد غذایی به تناسب با یکدیگر و مقادیر کافی از مواد مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن و رعایت میانهروی با محدود کردن غذاهای دارای چربی، کلسترول، قند، نمک زیاد و ترکیبات افزودنی توصیه میشود».
وی ادامه داد: «انتخاب انواع غذاها از گروههای مختلف و همچنین انتخاب مواد غذایی جایگزین در هر گروه غذایی برای برطرف کردن نیازهای تغذیهای شامل آب، املاح، ویتامینها، مواد معدنی، پروتئین و انرژی مورد نیاز بدن افراد روزهدار در سه وعدهی غذایی (سحر، افطار و شام) ضروری است».
عبداللهی درخصوص ۶ گروه غذایی اصلی و جایگزینهای آنها گفت: «گروه نان و غلات؛ نانها (شامل سنگک، بربری، نان جو، لواش، تافتون و سایر نانهای محلی)، برنج، انواع ماکارونی، رشتهها، غلات صبحانه، بلغور گندم و بلغور جو است. توصیه بر این است که حداقل نیمی از نان و غلات مصرفی روزانه از نوع سبوسدار باشد».
وی افزود: «گروه سبزیها؛ شامل انواع کاهو، اسفناج، کرفس، سبزی خوردن و سایر سبزیهای برگی، انواع کلم، هویج، بادمجان، نخود سبز، لوبیا سبز، انواع کدو، فلفل، قارچ، خیار، گوجه فرنگی، پیاز و … است، گروه میوهها؛ شامل انواع میوههای فصل از جمله مرکبات (مانند پرتقال، نارنگی، لیمو ترش، لیمو شیرین، گریپ فروت)، سیب، کیوی و… و انواع آبمیوه طبیعی و بدون شکر افزوده، کمپوت میوهها (کم شیرین یا بدون شکر افزوده) و میوههای خشک (خشکبار) است».
وی بیان کرد: «مصرف مقادیر کافی گروه سبزیها و میوهها در ایام روزهداری با تأمین ویتامینها به خصوص ویتامین C و پیشساز ویتامین A به تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با بیماری کووید ١٩ کمک میکنند».
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در مورد گروه شیر و لبنیات نیز بیان کرد: «شیر و لبنیات شامل شیر، ماست، پنیر، کشک و دوغ است، این گروه علاوه بر تأمین کلسیم و فسفر و بخشی از پروتئین، ویتامینهای گروه B به خصوص ویتامین ٢B و ١٢B را که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکنند، تأمین میکند. توصیه بر این است که لبنیات از نوع کم چرب (کمتر از ۲.۵ درصد چربی) مصرف شود».
وی گفت: «گروه گوشت و تخممرغ، منبع تأمین پروتئین حیوانی و با کیفیت بالا هستند و شامل گوشت قرمز، مرغ، ماهی، میگو، بلدرچین، غاز، اردک، تخممرغ و تخم سایر پرندگان هستند؛ گروه حبوبات و مغز دانهها و حبوبات نیز شامل نخود، انواع لوبیا، عدس، باقلا، لپه، ماش و … و مغزها شامل گردو، بادام، فندق، پسته، بادام زمینی، بادام هندی و… هستند».
عبداللهی تصریح کرد: «در ایام روزه داری در دوران کرونا، به مصرف منابع کافی پروتئین اعم از حیوانی و یا گیاهی که برای عملکرد طبیعی سیستم ایمنی بدن برای پیشگیری از بیماری کووید ١٩ لازمند، باید توجه شود. انواع حبوبات منبع پروتئین هستند و وقتی همراه با غلات مصرف میشوند، به عنوان جایگزین گوشت، مرغ و ماهی میتوانند یک پروتئین خوب و با کیفیت را برای بدن تأمین کنند».
وی در خصوص نکات مهم در وعدهی سحر گفت: «در وعدهی سحر از غذاهای کم حجم و غنی از مواد مغذی که کم نمک، کم چرب و کم شیرین هستند استفاده شود. اصولاً مصرف زیاد قند، نمک و چربی موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن میشوند».
وی گفت: «همچنین مقدار مناسبی از سبزیهای مختلف (سبزی خوردن و سالاد) مصرف شود. سبزیها با دارا بودن مواد مغذی مختلف و آب، علاوه بر تأمین ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن، از تشنگی و خشکی گلو که میتواند فرد را مستعد ابتلا به بیماری کووید ١٩ کند، جلوگیری میکنند».
عبداللهی خاطرنشان کرد: «مصرف مواد غذایی شیرین در وعدهی سحری توصیه نمیشود. مواد غذایی شیرین با تحریک انسولین و ورود سریع قند خون به داخل سلولها و در نتیجهی افت قند خون موجب گرسنگی زودرس میشود».
وی گفت: «غذاهای پر پروتئین مثل انواع کباب، جوجه کباب، ماهی و غذاهای خشک و پرروغن مثل کتلت و کوکو، سوسیس و کالباس، پیتزا، کلهپاچه و همچنین غذاهای چرب و سرخ شده و پر ادویه موجب احساس تشنگی و خشکی دهان در طول روز میشوند. به ویژه در شرایط فعلی که با شیوع بیماری کووید ١٩ مواجه هستیم، بهتر است در وعدهی سحر مصرف نشوند به طور کلی غذاهای ساده و سبک مثل انواع پلو و خورشت در حجم کم (برای افرادی که فعالیت بدنی بیشتری در طول روز دارند) و یا غذاهای سبکتر شبیه وعدهی صبحانه (برای افرادی که در طول روز فعالیت کمی دارند) برای بعد سحر میتواند مناسب باشد».
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در خصوص وعدهی غذایی در افطار گفت: «در وعدهی افطار باید ضمن پرهیز از پرخوری، از غذاهای سبک و در عین حال پر انرژی استفاده شود. سعی شود غذا به آرامی جویده شود. در هنگام افطار بدن نیاز به یک منبع انرژی به شکل گلوکز دارد که کاهش قند خون در ساعات روزهداری را جبران کند».
وی ادامه داد: «مصرف یک لیوان آب گرم، چای کمرنگ و یا یک لیوان شیر گرم همراه با خرما یا عسل در شروع افطار توصیه میشود.استفاده از غذاهای سبک مثل فرنی، شیربرنج، نان و پنیر و سبزی که یکی از عادات خوب غذایی ایرانی در این ایام است. شستشوی کامل و ضد عفونی کردن سبزی مصرفی باید بر اساس دستورالعمل ٤ مرحلهای وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی انجام شود».
عبداللهی اظهار کرد: «انواع سوپ کم چرب، آش کم حبوبات و سبک، حلیم بدون روغن (حلیم منبع خوبی از مواد نشاستهای، فیبر، پتاسیم و منیزیوم است) غذای مناسبی برای افطار است. خوردن آشهای غلیظ و چرب که مقدار زیادی پیاز داغ و نعناع داغ دارد و همچنین حبوبات فراوان به دلیل ایجاد مشکلات گوارشی در وعدهی افطار توصیه نمیشود. سیبزمینی آبپز، سبزیهای پخته مثل کدو، کلم، گل کلم، هویج و نخود فرنگی، تخممرغ آبپز، کره و عسل غذاهای مناسبی برای افطار هستند».
وی گفت: «مصرف بامیه و زولبیا که دارای مقادیر زیادی قند و چربی، اسیدهای چرب اشباع و ترانس است، بسیار محدود شود. به طور کلی زیادهروی در مصرف مواد قندی و شیرین از جمله حلوا، شلهزرد خیلی شیرین و.... در وعدهی افطار علاوه بر اینکه منجر به اضافه دریافت انرژی و چاقی میشود، موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن میشود».
عبداللهی در خصوص وعدهی غذایی شام در روزهداری گفت: «شام به عنوان یکی از وعدههای غذایی مهم در روزهداری باید مورد توجه قرار گیرد. بهتر است افراد روزهدار حدود یک ساعت پس از صرف یک افطار بسیار ساده و سبک اقدام به خوردن شام کنند. در وعدهی شام میتوان از گروه گوشت، مرغ یا ماهی، حبوبات، نان یا برنج، به شکل پلو و خورش، کوکوها و کتلت کم روغن، خوراکهای مختلف با نان سبوسدار همراه با سبزی و سالاد، ماست و یا دوغ استفاده کرد».
وی گفت: «غذایی که در وعدهی شام خورده میشود باید کم چرب و کم نمک باشد. پس از شام و تا قبل از خواب مصرف میوه و مایعات برای جبران کمآبی بدن و حفظ سلامت و ایمنی بدن توصیه میشود. مصرف سبزی، سالاد در هنگام افطار و خوردن میوه بین افطار و شام و در فاصلهی زمانی بین افطار تا سحر به دلیل اینکه منبع خوبی از ویتامین C و پیش ساز ویتامین A میباشد برای تقویت سیستم ایمنی بدن توصیه میشود. سبزیها و میوهها هم چنین دارای مقادیر کافی فیبر هستند که به پیشگیری از یبوست کمک میکنند».
عبداللهی گفت: «در وعدهی شام به جای مصرف نوشیدنیهای شیرین مانند انواع نوشابههای گازدار، ماءالشعیر، آبمیوههای صنعتی و انواع شربتها، توصیه میشود از آب آشامیدنی سالم، دوغ و عرقیات سنتی و شربتهای خانگی بسیار کم شیرین استفاده شود». /پ
نظر خود را بنویسید