فردایکرمان ـ گروه اقتصاد: علی صادقی از کشاورزان باسابقۀ پسته در شهرستان رفسنجان که به گفتۀ خودش ۵۰ سال در این حوزه فعالیت میکند، با اشاره به مشکلات باغداران پسته گفت: «اگر وضعیت به همین منوال پیش برود، تا ۱۰ سال آینده، تقریبا اثری از محصول پسته بهویژه در مناطقی مانند رفسنجان نمیماند و عدۀ زیادی از مردم که معیشت آنها وابسته به این محصول است، مجبور به تغییر شغل و مهاجرت میشوند».
وی با هشدار دربارۀ اینکه اگر پسته در استان کرمان از بین برود بسیاری از مشاغل دیگر نیز تعطیل میشوند، افزود: «حدود دو دهه قبل، از یک درخت پستۀ بالغ در سال حدود ۵۰ تا ۶۰ کیلو پستۀ تر برداشت میشد اما در حال حاضر، نهایت ۳۰ کیلو پسته برداشت میشود که همین مقدار نیز با پوکی و ضایعات همراه است».
وی ادامه داد: «مهمترین دلیل کاهش محصول پسته، خسارات مختلفی است که در سالهای اخیر بر اثر تغییر اقلیم به درختان پسته وارد شده است. به طور مثال، در فصول سرد که درخت نیاز به سرمای زیر صفر دارد، هوا بهاری می شود، اما در اوایل بهار که موقع باز شدن جوانههای پسته است، ناگهان با سرمای شدید، تمام دسترنج یک سالۀ پستهکار نابود میشود».
وی اظهار کرد: «هزینۀ نگهداری و تیمارداری درختان پسته سر به فلک گذاشته است؛ قیمت سموم، کودهای حیوانی، شیمیایی و دستمزد کارگر در دو سال اخیر پنج تا شش برابر شده؛ در حالی که قیمت پسته بر خلاف آنچه گفته میشود، برای کشاورز نهایت دو برابر شده که همان هم به دلیل از بین رفتن محصول عایدی چندانی برای پستهکاران ندارد».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایرنا کرمان (20 مردادماه)، صادقی با بیان اینکه انواع آفات نیز بلای جان درختان پسته در استان کرمان شده است، گفت: «هزینۀ کاشت، برداشت و فرآوری پسته تقریبا ۷۰ درصد محصول را پوشش میدهد. بر خلاف تبلیغات که پستهکاران ثروتمند هستند، کشاورز خرده مالک سودی از پسته نمیبرد و اگر وضع به همین صورت ادامه پیدا کند دیگر باغداری پسته به صرفه نیست».
وی افزود: «در سال های نه چندان دور دولت در بخش سم و کود از طریق شرکتهای تعاونی کشاورزی محلی یارانۀ خوبی برای نهادههایی مثل کود و سم میداد، اما تقریبا ۱۰ سال است که هیچ حمایت دولتی از پستهکاران نمی شود و این افراد مجبور هستند سم و کود خود را به قیمتهایی که هر روز گرانتر میشود، از بازار آزاد تهیه کنند».
بیمه پسته واقعی شود
صادقی با اشاره به خسارات پی در پی به محصول پسته در سالهای گذشته بیان کرد: «دولت همیشه وعدۀ پرداخت خسارت را میدهد اما خسارت به درختان پسته تنها از بیمۀ محصولات کشاورزی قابل جبران است که آن هم به قدری اندک است که معمولا کسی زیربار بیمۀ محصول نمیرود؛ پرداخت خسارات به پسته کاران باید تسهیل شود، بیمهها نیز باید با شرایط مناسب و واقعی محصولات کشاورزان را بیمه کنند و در پرداخت خسارت نیز واقعبینانه عمل شود».
وی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: «کمبود آب و پایین رفتن چاههای عمیق کشاورزی با کاهش کیفیت آب همراه بوده، به طوری که درختان و باغات پسته زیادی یا خشک شدهاند و یا دیگر محصول چندانی نمیدهند».
این کشاورز باسابقه گفت: «بزرگترین تقاضای پستهکاران استان کرمان و رفسنجان ورود دولت به حمایت از کشاورزان در قالب اختصاص یارانه به سموم و کودهای شیمایی است تا حداقل هزینۀ نگهداری درختان پسته بیش از این، بالا نرود».
صادقی افزود: «در فصل برداشت، دلالان قیمت پسته را مصنوعی پایین نگه میدارند و با به تاراج بردن دسترنج آنها، همین محصول را بسیار گرانتر به مصرفکنندگان میفروشند؛ دولت حتما باید تعاونیها و شرکتهای خوشنام خرید پسته را احیا کند تا رقابت در بازار به نفع کشاورز تمام شود». / الف
نظر خود را بنویسید