فردایکرمان ـ گروه اقتصاد: فعالان فرش کرمان طی یک ماه اخیر برای دومین بار فرصتی یافتند تا از مشکلات و مسائل خود بگویند.
به فاصلۀ کوتاهی پس از جلسۀ شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی که به موضوع فرش اختصاص یافته بود، کمیتۀ فرش استان تشکیل جلسه داد.
در این جلسه علاوه بر استاندار و معاون اقتصادی او و مدیرکل صمت و رئیس اتاق کرمان، رئیس مرکز ملی فرش ایران بهعنوان متولی اصلی فرش در کشور نیز حضور داشت و فعالان فرش استان از بیمه گرفته تا افزایش قیمت مواد اولیه و عدم معرفی فرش و چالشهایی که در زمینۀ فروش فرش دارند را مطرح کردند. مشکلاتی که طبیبزاده رئیس اتاق کرمان میگوید حدود چهار دهه است وجود دارند و حل نشدهاند!
محسن اشرف ـ رئیس اتحادیه صنف فرش دستباف، مس و صنایعدستی کرمان تصریح کرد: «در تمام حوزههای تولید از تهیۀ مواد اولیه و بافت تا عرضۀ فرش در بازار داخلی و خارجی مشکل داریم و بزرگترین مشکل افزایش قیمت مواد اولیه فرش اصیل کرمان است».
رسول پروان ـ عضو هیات علمی دانشگاه باهنر کرمان نیز از ارزان بودن فرش کرمان نسبت به همتایان خود در کشور خبر داد و گفت که فرش 12 متری کرمان با قیمت 80،90 میلیون تومان عرضه میشود اما همین فرش اگر در تبریز یا قم بافته شده باشد کمتر از 200،300 میلیون تومان نیست. به باور او یکی از دلایل این ارزانی، عدم معرفی فرش کرمان است.
میرکمالی از دیگر فعالان فرش استان گفت که در کرمان بهترین پشم ایران را داریم اما از اصفهان تا کرمان پشمشویی نداریم.
احمدی از تولیدکنندگان فرش انار هم خبر داد که بهدلیل کمآبی و مشکلاتی که برای تولید پسته در این شهرستان پیش آمده، بسیاری از مردم به پشت دارهای قالی برگشتهاند اما حمایت بیمهای نمیشوند.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، در جلسۀ کمیتۀ فرش استان کرمان که چهارشنبه 19 مهرماه برگزار شد، اشرف رئیس اتحادیه صنف فرش دستباف استان با اشاره به مشکلات عدیده در تولید و فروش فرش افزود: «افزایش قیمت مواد اولیه فرش باعث شده قالیبافان اغلب ریسی استفاده کنند که از نخ پلیاستر با رنگ شیمیایی است».
وی با تاکید بر اینکه تهیۀ مواد اولیه یک چالش خیلی بزرگ است، اظهار کرد: «در کرمان رنگرزی هست ولی باید سفارش داده شود وگرنه تولیدکننده مطمئن نیست که بتواند تولیدات خود را در بازار بفروشد».
وی ادامه داد: «بیمۀ قالیبافان مسئلۀ دیگر است. سال گذشته از سوی مرکز ملی فرش تلاشهایی شد تا ردیف بودجه بگیرد که نشد. امسال هم نشد. خواهشی داریم این است که پیگیری کنید تا مشکل بیمۀ قالیبافان حل شود».
اشرف سپس توضیح داد: «سال گذشته تفاهمنامه با برخی بانکها از جمله رسالت امضا شد تا به جای وام به قالیباف، وام به خریدار عرضه شود و متقاضی درخواست بدهد و فروشنده وام را از بانک بگیرد و خریدار اقساط را پرداخت کند. چندین نفر را به بانک معرفی کردیم ولی کسانی که وام گرفتند میگفتند نیاز به فرش نداریم و خرید انجام نمیدادند».
وی گفت: «وامهایی هم هست که مرکز ملی فرش برای تهیۀ مادۀ اولیه میدهد. قالیبافان حرفهای دار را دارند ولی (برای دریافت این وامها) میگویند پیشفاکتور بیاورید و ابزار کار بگیرید. در صورتی که نیاز به آن نیست».
فرش ارزان کرمان
رسول پروان ـ عضو هیات علمی دانشگاه باهنر کرمان نیز در این جلسه با بیان اینکه کرمان یکی از قطبهای مهم تولید فرش در ایران است، اظهار کرد: «اگر فرش کرمان را با فرش مناطق مختلف ایران مقایسه کنیم میبینیم که جزو فرشهای ارزان کشور است».
وی توضیح داد: «قالی12 متری با حدود 40 رج که در کرمان بافته شده است حدود 80، 90 میلیون تومان قیمت دارد در حالی که در تبریز و قم فرش کمتر از 300، 400 میلیون تومان نداریم. نتیجۀ این وضعیت آن است که بافنده کم دستمزد میگیرد».
وی با انتقاد از اینکه قالی کرمان را حتی در بازار داخلی خوب معرفی نکردیم و در شبکههای اجتماعی هم چندان حضوری ندارد، تاکید کرد: «نیاز است مرکزیتی در سطح ملی و بینالمللی برای معرفی قالی کرمان داشته باشیم».
وی اضافه کرد: «عدم معرفی قالی کرمان باعث شده که قیمت مناسب نداشته باشد».
از ظرفیت داخل کشور هم استفادۀ بهینه نشده و معرفی نشده است.
لزوم تشکیل اتحادیه در انار
احمدی تولیدکننده فرش در شهرستان انار نیز در این جلسه با اشاره به مشکل بیمۀ بافندگان قالی گفت: «در شهرستانهای کوچکی مثل انار که زمانی قطب تولید پسته بود اما بهدلیل کمآبی بسیاری از افراد به سمت قالیبافی رفتهاند ولی متاسفانه حمایت بیمهای نمیشوند».
وی افزود: «مشکل دیگر مربوط به اتحادیههاست. باید 50 پروانۀ کسب باشد تا اتحادیه تشکیل شود و ما چون این تعداد فعال در حوزۀ فرش در انار نداریم اتحادیه فرش زیرنظر آرایشگران و خیاطان است».
بیمۀ قالیبافان
حمید محمودی مدیرعامل فرش دستباف محمودی نیز با بیان اینکه هزار بافنده در جنوب استان و کرمان و سیرجان داریم و از بهترین مواد اولیه برای بافت استفاده میکنیم، اظهار کرد: «در حال راهاندازی بزرگترین مجموعۀ تولید فرش در جنوب کشور هستیم اما مهمترین مسئلۀ ما بیمۀ افراد در این کارگاه است».
وی خاطرنشان کرد: «هزینۀ بیمۀ دو میلیونی برای کارفرما رقم بالایی است».
حمایت از تولید مواداولیه
میرکمالی از دیگر فعالان فرش استان گفت: «در کرمان بهترین پشم ایران را داریم اما از اصفهان تا کرمان پشمشویی نداریم».
وی افزود: «دستگاهی که پشم را به خوبی بشوید را ساختهام اما حمایت نمیشوم».
وی با تاکید بر اینکه فرش حمایت میخواهد، ادامه داد: «در کرمان نیاز است از راهاندازی کارگاههای پشمشویی و ریسندگی حمایت شود تا مواد اولیۀ بهتری تولید شود».
گفتنی است در این جلسه برخی دیگر از فعالان فرش و مسئولان استان و رئیس مرکز ملی فرش ایران نیز مسائلی را مطرح کردند.
سیدمهدی طبیبزاده ـ رئیس اتاق کرمان در بخشی از سخنانش اظهار کرد: «با آقای کرمی مدیرکل اسبق بازرگانی کرمان صحبت میکردم و مصوبات شورای گفتوگو را به ایشان دادم تا اظهارنظر کنند. ایشان گفت که سال 61 مسئولیت بازرگانی کرمان را برعهده گرفتم و تمام این مسائل همان زمان مطرح میشد و حل نشده است».
وی افزود: «بنده 35 سال سابقۀ مدیریت در کرمان دارم و هر جلسهای که دربارۀ فرش بوده همین مسائل مطرح شده و نمیدانم چرا حل نشده است».
وی تاکید کرد: «باید آسیبشناسی انجام دهیم که مشکلات فرش در تولید و صادرات و بازاریابی چیست و مشکلات کلیدی را مشخص کنیم و برای آن راهکار بدهیم». / الف
نظر خود را بنویسید