فردایکرمان - گروه جامعه: معاون میراثفرهنگی استان کرمان در پاسخ به انتقادات مبنی بر عدم رسیدگی به بافت تاریخی شهر کرمان و تخریب بخش گستردهای از آن گفت: «متولی بافت تاریخی فقط میراثفرهنگی نیست».
محسن موحدی با بیان اینکه متولی اصلی بافت تاریخی مسکن و شهرسازی است، توضیح داد: «در ضوابط و مقرراتمسکن و شهرسازی بودجههایی تعریف شده و میتوانند با کمک مشاور برای محدودههای بافت تاریخی طرح تهیه و ضوابطی را تعیین کنند؛ میراثفرهنگی اما نمیتواند این کار را انجام بدهد. ما اگر ضوابطی برای بافت تاریخی تعیین کنیم باید از طریق مسکن و شهرسازی به کمیسیون ماده 5 و بعد به شورای عالی شهرسازی ارائه شود تا به تصویب برسد».
وی ادامه داد: «علاوه بر مسکن و شهرسازی، شهرداریها هم به نوعی متولی بافت تاریخی هستند و بودجههایی در این خصوص دارند و در کرمان میبینیم که شهرداری بافت تاریخی هم ایجاد شده است».
معاون میراثفرهنگی استان کرمان اظهار کرد: «ما به صورت موضعی روی بافتهای تاریخی مطالعات پژوهشی انجام میدهیم و پیشنهادات و طرح و ضوابطی را ارائه میدهیم. به صورت موضعی هم در حریم آثار تاریخی و روی بناهای شاخص کار میکنیم».
به گزارش فردایکرمان به نقل از استقامت، وی در نشست خبری که در آستانۀ نوروز برگزار شد، در ادامۀ اظهاراتش تاکید کرد: «رسیدگی به بافت تاریخی نیازمند همدلی و همفکری دستگاههای متعدد است». وی اضافه کرد: «امیدوارم در این دوره از مدیریت میراثفرهنگی بتوانیم با مسکن و شهرسازی و شهرداری همکاری خوبی داشته باشیم و اقدامات مطلوبی را انجام بدهیم».
فرسودگی اطراف قلعهدختر و اردشیر
موحدی همچنین دربارۀ مرمت قلعهدختر و قلعهاردشیر که در شهر کرمان واقع شدهاند، گفت: «این دو قلعه که به هم پیوسته هستند و مساحت خیلی زیادی را فرا گرفتهاند، در طرح تفصیلی بهعنوان محدودهای ویژه تعریف شدهاند».
وی افزود: «طی سالیان گذشته، هم از سوی شهرداری و هم میراثفرهنگی مشاورانی انتخاب شدهاند و روی این محدوده کار کردهاند».
وی با بیان اینکه میراثفرهنگی سالهای گذشته در زمینۀ استحکامبخشی و حفاظت این قلعهها بسیار کار کرده است، ادامه داد: «یکی از برنامههای حفاظتی تعیین حریم و عرصه است چون در این صورت، بنای تاریخی ضوابط قانونی پیدا کرده و از هر تعرضی مصون میماند. حریم و عرصۀ این قلعهها با نگاه به ارزشهای تاریخی مجموعه به گونهای نهایی شد تا ضمن حفظ قلعهها، فشار بر ساکنان این بناها کم بشود».
موحدی اظهار کرد: «با این وجود، میبینیم بافت تاریخی اطراف دو قلعه همچنان رو به فرسودگی میرود».
برخی از خانههای اطراف قلعهها باید حفظ شود
وی بیان کرد: «قرار هم نیست تمام بافت تاریخی اطراف این قلعهها حفظ شود چون خیلی از این ساختوسازها جدید است».
معاون میراثفرهنگی استان با بیان اینکه به محدودۀ این قلعههای باستانی بسیار تعرض شده است، گفت: «بین خانههای اطراف بنا اما خانههایی هم هستند که اخیرا ساخته نشدهاند و مربوط به عصر پهلوی اول هستند. این خانهها در ضوابط حریم هاشور خوردهاند و باید حفظ شوند. بقیۀ ساختوسازها اما باید برچیده شوند».
وی افزود: «در سالهای گذشته اطراف قلعهها پاکسازی صورت گرفته و خانههایی که باید برچیده میشدند با ارائۀ زمینهای معوض، تملک شدهاند اما هنوز خیلی از بخشها مانده که باید حذف شوند».
مخزن آب را نمیتوان برداشت
موحدی سپس توضیح داد: «در سالهای دور، یک مخزن آب(روی قلعه دختر) و یک دکل در بالای قلعه(اردشیر) نصب شده است. با مشاوری از تهران قرارداد بستیم، روی قلعه کار کردند و پیشنهادشان این بود که مخزن آب فعلا برچیده نشود چون با ساختار خیلی محکمی احداث شده و اگر قرار به برداشتن آن باشد به اثر آسیب وارد میشود».
وی تصریح کرد: «اما دکلها باید برچیده شود». وی اضافه کرد: «این کار نیاز به تصمیمات مسئولین استانی دارد».
وی ادامه داد: «اطراف قلعهها باید آزاد شود تا زمینه برای انجام مطالعات پژوهشی و باستانشناسی فراهم شود».
معاون میراثفرهنگی استان کرمان گفت: «وقتی با مشاور قرارداد بستیم، مطالعات باستانشناسی را در برنامه دیدند ولی بستر این مطالعات توسط ساختوسازها اشغال شده و نتوانستند کاری انجام بدهند».
وی با بیان اینکه زمینه برای انجام این مطالعات در حال فراهم شدن است، افزود: «بخشهایی از قلعهها نیز در سالهای گذشته استحکامبخشی شده ولی این قلعهها نباید بازسازی کامل بشود و نمیتوان چنین اقدامی را انجام داد بلکه بیشتر جنبۀ پژوهشی و مطالعاتی دارند».
وی افزود: «اقدامات حفاظتی و استحکامبخشی بر روی این قلعهها انجام شده است. اعتبارات ما اما ناگهانی و زیاد نیست که بتوانیم در کوتاهمدت کل اقدامات لازم را انجام بدهیم بنابراین مجبوریم به صورت تدریجی کار کنیم».
دسترسی به باغ شاهزاده
وی در خصوص مسیر دسترسی به باغ شاهزاده ماهان نیز گفت: «قبل از جادهکشی در مقابل باغ شاهزاده، اهالی ماهان به راحتی میتوانستند تردد کنند. هرکس هم قصد بازدید از باغ را داشت ابتدا وارد شهر ماهان میشد اما اتوبانی احداث شد که این ارتباط را قطع کرد».
موحدی افزود: «در زمان احداث این اتوبان ما اعتراض کردیم و خیلی ایراد گرفتیم اما کار انجام شد تا این که پس از مدتی، مدیر وقت راه و شهرسازی در جلسهای اعتراف کرد که پروژه اشتباه بوده و باید با میراثفرهنگی مشورت میشد».
وی ادامه داد: «قرار شد برای حل مشکل (دسترسی به باغ) زیرگذر یا روگذری اجرا شود ولی متاسفانه هنوز این اتفاق نیفتاده است». / الف
نظر خود را بنویسید