فردایکرمان - خلیل همایی: نتایج دور اول انتخابات چهاردهمین دورۀ ریاستجمهوری نشان داد که اکثریت قابل توجه ملّت، از وضع موجود ناراضی و خواستار تغییرند.
اینکه چه کسانی موجب نارضایتی ۶۰ درصدی مردم شدهاند، یک طرف، و اینکه از چه مسائلی ناراضی هستند، طرف دیگر و موضوع اصلی است.
در اتهام نخست، میتوان توپ را به زمین رقیب انداخت، اما در چرایی نارضایتی از وضع موجود، مسئله کاملاً روشن است و چگونگی رفع آن، تعیینکنندۀ رای مردم به هر یک از دو کاندیدایی است که افکار و نظرات و عملکردشان، از زمین تا آسمان با هم تفاوت دارد.
عملکرد یک طرف، تنها در سیاست خارجی باعث صدور بیشترین قطعنامههای تحریمی علیه ایران شده و طرف دیگر، با شعار «برای ایران»، به دنبال رفع تحریم است.
برای شناخت تفاوت این دو مسیر میتوان گفت که یکی سیاست خارجی را صحنۀ جنگ میبیند و طرف دیگر، آن را یک صفحۀ شطرنج میشمارد که برای پیروزی باید انعطاف داشت تا حریف دستت را نخواند.
مفهومی که مقام معظم رهبری، یک بار پیش از این، به صراحت هدف و مسیر دستیابی به آن را در ۲۲ مرداد ۱۳۹۳ بیان فرمودند:
«...نرمش قهرمانانه برخلاف برخی تفاسیر، معنای واضحی دارد که نمونۀ آن در مسابقۀ کشتی نمایان است در این مسابقه که هدف آن شکست دادن حریف است اگر کسی قدرت داشته باشد اما انعطاف لازم را در جای خود به کار نگیرد قطعاً شکست میخورد...!»
نتیجۀ قطعی شکست مذاکرات و صدور قطعنامههای متعدد در گذشته، سند شفاف عدم انعطافپذیری و رویکرد جنگباوری در عرصۀ دیپلماسی یک جریان سیاسی در کشور است. کلاوزویتس استراتژیست شهیر آلمان، جملۀ جادویی و ماندگاری دارد و گفته: جنگ ادامۀ سیاست است، اما به زبانی دیگر! و حالا خوب است پس از ۲۲۰ سال، سر از خاک بدر آورد و ببیند سیاستمدارانی در ایران، سیاست را هم جنگ میپندارد! در حالیکه حتی خونینترین جنگها نیز با گفتگو به پایان رسیدهاند!
نمونهاش جنگ ایران و عراق، که با مذاکره و گفتگو و از مسیر دیپلماسی به نتیجه رسید. مصداق امروز آن هم مذاکرات حماس با دشمن صهیونیستی است که هماکنون جریان دارد. پس حتی جنگ هم برای جنگ نیست، چه رسد به اینکه کسانی سیاست را همچون جنگ بپندارند!
در اینجاست که مردم ایران به صورت شفاف میتوانند بفهمند که تفاوت بین دکتر پزشکیان که با شعار رفع تحریم و گفتگو به میدان آمده با رقیب چیست!
و اما در آخرین یادداشتی که پیرامون انتخابات چهاردهم و قبل از رایگیری مینویسم؛ میخواهم دلیل تایید صلاحیت دکتر پزشکیان را با این سوال، از نگاه خود تشریح نمایم که چگونه و چرا کسی که چند ماه قبل، برای انتخابات مجلس در یک استان تایید نشده بود، برای ریاست جمهوری تایید شد؟! در حالیکه عکس آن قابل تصور است که کسی قبلاً تایید، و بعد رد صلاحیت شده باشد.
قابل تامل هم آن است که ۱۲ فقیه و حقوقدان شورای نگهبان، در این سه ماه تغییر نکردهاند! آیا یک ارادۀ برتر در این ماجرا وجود داشته است؟
بنظرم دو عامل مهم در این سناریو نقش دارد:
ما در دفاع مقدس، از تیر ماه ۶۱ که در عملیات رمضان، به قصد تصرف بصره از مرز عبور نمودیم، تا تیر ۶۷ به مدت ۶ سال به درب بسته کوبیدیم تا یک امتیاز عمده بگیریم و با آن اهرم وارد مذاکره شویم و نشد و عاقبت قطعنامه ۵۹۸ را پذیرفتیم و صرفاً در ماجرای جنگ امریکا و عراق، بر سر بازپسگیری کویت، فرصتی پدید آمد و به بخشی از خواستههای خود رسیدیم.
به گمانم، هم اینک در عرصۀ بینالملل؛ با وجود قدرت و دست برتر جبهۀ مقاومت و دستاوردهای هستهای (۳۰ برابر بیشتر از سقف تعیین شده در برجام) امتیازی شبیه فتح بصره در دوران دفاع مقدس را به دست آوردهایم! امتیازی که بخشی از آن مرهون اشتباه راهبردی امریکاست که در اردیبهشت ۹۷ از برجام خارج شد و جمهوری اسلامی از این تهدید، فرصتی بینظیر ساخت و دستش در هستهای پُر شد و حالا میتوانیم از موضع عزّت، با ابرقدرتهای شرق و غرب، به گفتگو بنشینیم.
دومین دلیلی که بر این تغییر رویکرد نظام (تایید صلاحیت دکتر پزشکیان، علیرغم مواضع منحصر بفردی که در ماجرای خانم مهسا امینی گرفته بود) صحّه میگذارد، بروز شرایط خاص در عرصۀ بینالملل است که به «ابرهای سیبی» در سپهر سیاست شباهت دارد. نظام سلطه برای جبران شکستی که اسراییل در ماجرای طوفان الاقصی خورده میخواهند ایران را دوباره به شورای امنیت بکشانند!
در توضیح «ابرهای سیبی» مختصراً عرض میکنم که یکی از علل احتمالی سقوط بالگرد مرحوم رئیسی و همراهانش، مواجهه با همین نوع ابر در ارتفاعات ورزقان بوده است.
خلبانها و هوانوردان، در همه جای جهان، برای حفظ امنیت پرواز، به شدّت از مواجهه با ابرهای سیبی پرهیز میکنند و آنها را دور میزنند.
از میان ۲۷ نوع ابر شناخته شده، دو نوع ابر بسیار خطرناک وجود دارد:
ـ (سیبی 3) ابری باران زاست که غلظتی شبیه عسل در یخچال دارد و عبور از آن؛ بدون حادثه تقریباً ناممکن است.
ـ (سیبی 9) مشهور به کوهۀ رعد و برق که بزرگترین ابر دنیاست! ابری فوقالعاده عظیمالجثه که به مانند یک ماشین الکتریکی فوقالعاده پرقدرت، از یک طرف، رطوبت هوا را میمکد و از طرف دیگر، میلیونها لیتر آب را در هر ثانیه به زمین میکوبد!
تامین امنیت پرواز و رساندن مسافران و سرنشینان به مقصد، اصلیترین هدف هر خلبان است و هرگاه با ابرهای «سی بی» مواجه شد، عقل و منطق حکم میکند که با گردش به چپ و راست، آن را دور بزند و انتخاب دکتر پزشکیان فرصتی برای دور زدن تحریمها و خطر جنگ در سپهر سیاست است و به همین دلیل، وارد عرصۀ رقابت شده است!
اظهارات دکتر سید کمال خرازی، رئیس شورای روابط خارجی که منصوب مقام معظم رهبری است و در مصاحبهای که روز ۱۲ تیر ۱۴۰۳ و درست در آستانۀ انتخابات داشته، از منظر راهبردی حائز اهمیت و گره گشاست، آنجا که گفته است: انتخابات فرصتی برای «فرصتهای نو» میان ایران و غرب خواهد بود! العاقل یکفیه الاشاره...
نظر خود را بنویسید