گروه اقتصاد ـ یکی از فعالان پیشکسوت فرش استان کرمان از دانشگاه انتقاد کرد و با اشاره به اتفاقی که در گذشته افتاده و نقشههای قدیمی فرش برای مرمت به دانشگاه شهید باهنر کرمان سپرده شده است، گفت: «دانشگاه دو سال طرحهای ما را برده و حتی نمیگذارد ما آنها را ببینیم. این طرحها سرمایههای ما هستند متاسفانه دانشگاه آن را به ما نمیدهد».
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، عطاالله شفیعیپور، مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای شهری فرش دستباف کرمان در جلسهی اخیر کمیته فرش استان افزود: «دربارهی فرش جلسات زیادی در سازمان صنعت، معدن و تجارت، استانداری و انجمنها برگزار شده ولی هرگز خروجی قابل توجهی نداشته است».
وی با بیان اینکه مقصر اصلی افول فرش کرمان دولت است، ادادمه داد: «در مقطعی دولت بهجای همراهی با بخش خصوصی با آن مقابله کرد و جهاد سازندگی را متولی فرش دستباف قرار داد و تولیدکنندگان خصوصی نتوانستند با جهاد رقابت افتصادی داشته باشند و این وضعیت، به فرش استان صدمه زد».
شفیعیپور سپس گفت: «فرش مثل یک مثلث متساویالاظلاع است تا هر سه ضلع آن شامل بافنده، مواد اولیه و طراح هماهنگ نباشند این مثلث شکل نمیگیرد و اوضاع فرش بهبود نمییابد».
وی اظهار کرد: «فرش کرمان یک پیشنیه دارد که افتخار کرمان و صنعت فرش بوده است. این تاریخ دارد تکرار میشود و ما کپیبرداری از تاریخ میکنیم. امروز اما دنیا این را نمیخواهد. فرش سرام ما امروز جایگاهی بین مشتریان جهانی ندارد. نسل امروز هم نسل قبلی را چندان قبول ندارد؛ حالا سوال من این است کدام بودجه تحقیقاتی را دولت برای فرش اختصاص داده تا بتوانیم این هنر قدیمی را با نیازهای امروز وفق دهیم؟».
وی اضافه کرد: «الان 70 درصد بافندگان ما در این وضعیت حیرانند. فرش صادراتی دیگر نباید حتما گران و ریزبافت باشد؛ من برای آمریکا فرش شش جفت صادر میکردم ولی تاکیدی که مشتریان داشتند این بو مواد اولیه حتما باید گیاهی باشد. یا فرشی که از قریهالعرب تا اروپا میرفت سادهبافت بود. در ایتالیا اما فرش ما یکبار مصرف است و این بازارها سلایق متفاوتی دارند».
شفیعیپور گفت: «در چنین وضعیتی، فرش کرمان باید تلفیقی از گذشته و سلیقهی امروز باشد. کدام یک از طراحان میتوانند این طرح نو تلفیقی را تولید کنند؟ متاسفانه این امکان را نداریم. استان ما صادرکننده هم ندارد و ازاین بابت هم فقیر است. کسی هم نیست تا سلایق دنیا را به بافندهی ما بشناساند».
وی با بیان اینکه الان نمایندهی بافندگان در این جلسه کیست؟ به این سوال پاسخ داد: «هیچکس» و افزود: «اتحادیهی مسگری و بافندگان و فرشفروشان را در هم ادغام کردهاند در حالیکه منافع این گروهها و مسائل آنها با هم متفاوت است. این هم کار دولت است».
وی سپس با اشاره به آمار 60 هزار بافنده در استان کرمان که از سوی دولت اعلام شده و برخی فعالان فرش نسبت به آن تردید دارند، اظهار کرد: «من معتقدم 60 هزار بافنده در استان داریم و اگر نفری 100 هزار تومان این افراد بدهند، شش میلیارد پول داریم و با آن میتوانیم سرمایهگذاری خوبی در بخش فرش داشته باشیم. چرا روی این ظرفیتها سرمایهگذاری نمیشود؟».
وی از بیمه بافندگان نیز گلایه کرد و ادامه داد: «در تبریز خواروبارفروشان هم بیمه بافندگی شدند و سهمیهی استان ما را گرفتند. اینجا تامین اجتماعی اگر ببیند نمای خانهی بافنده سنگ است، سهمیه را قطع میکند و تا وقتی دولت در استان چنین ذهنیتی داشته باشد مشکل حل نمیشود».
وی تاکید کرد: «خواهش میکنم دولت بهطور تخصصی به حوزهی فرش وارد شود و دخالت تخصصی داشته باشد».
*دیگر اخبار مربوط به این جلسه در سایت فردایکرمان در دسترس است. روی واژه «فرش» در قسمت پایین این خبر کلیک و آن را مطالعه کنید.
4730
انتقاد یک فعال صنعت فرش:
نظر خود را بنویسید